Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare SVT Riksnyheter Foto: SVT

Ny dokumentärfilm fördjupar bilden av dödsskjutningarna

Uppdaterad
Publicerad

Skjutvapenvåldet ökar i Sverige. Unga män i kriminella miljöer besitter ett våldskapital som chockerar. Gängkriminalitet och dödsskjutningar väntas bli en av de stora frågorna i nästa års val och de politiska partierna profilerar sig. Många människor känner rädsla och vanmakt. 

SVT Nyheter har under hösten gjort flera specialsatsningar om skjutvapenvåldet. Vi har tagit fram en interaktiv tjänst för att åskådliggöra var skjutningarna äger rum, vilken tid på dygnet de inträffat och hur utvecklingen varit de senaste åren. Skjutningar i Sverige – SVT Nyheter

Vi har också gjort flera reportage där några av de många människor som drabbats, direkt eller indirekt, komma till tals. 

Nyhetsbloggen

Nu fortsätter vi det journalistiska arbetet med att fördjupa bilden genom nyhetsdokumentären ”Våra barn dör”. Reportern Diamant Salihu och fotografen Marco Nilson har satt ljuset på det område i Storstockholm som sticker ut allra mest i statistiken. Sedan 2018 har närmare 170 dödsskjutningar skett i Sverige. Av dem har var tionde skett i Järvaområdet i nordvästra Stockholm.

Diamant Salihu och Marco Nilson har under ett antal veckor följt boende i området som berättar om hur det eskalerande våldet äter sig in i vardagen. Många Järvabor känner någon som dragits in i gängbrottslighet. Och många har fått begrava en son eller en bror.  

Flera av de unga män som skjutits ihjäl har föräldrar med svensk-somalisk bakgrund. I dokumentären diskuteras frågan om föräldraansvar och känslan av maktlöshet inför gängkonflikterna. Vi möter frustrerade poliser som vill se en långsiktig kraftsamling mot gängen i området och anhöriga som flytt krigets Somalia beskriver det som att de hamnat i ett nytt krig. 

Se nyhetsdokumentären ”Våra barn dör” på SVT Play eller i SVT1 tisdag 2 november kl. 22.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet