Foto: TT

Så hanterar drabbade partier lösenordsläckorna

Uppdaterad
Publicerad

Drabbade riksdagspartier uppmanar sina användare att byta lösenord. I övrigt vidtar de inga större åtgärder efter SVT Dolds sammanställning av läckta svenska konton och lösenord på nätet. ”Vi bedömer inte att det finns något nytt säkerhetshot”, säger Miljöpartiets Jon Karlfeldt.

Omkring tio miljoner svenska konton med lösenord ligger ute på nätet – tillgängliga för alla att ladda ner. Bland dem finns konton hos nästan samtliga riksdagspartier, rapporterar SVT Dold.

Uppgifterna finns på olika forum på nätet där hackare delar med sig av innehåll från hackade hemsidor. Här finns uppgifter om användarnamn, mejl och lösenord från tidigare stora läckor från Linkedin, Dropbox, Yahoo och Biljettnu.

SVT Dold – läckta lösenord

Inget nytt säkerhetshot

Miljöpartiet bedömer inte att det finns något nytt säkerhetshot med anledning av uppgifterna, men har ändå gått ut med en extra uppmaning till alla sina användare om att byta lösenord. I övrigt fortsätter partiet sitt pågående arbete med att höja säkerheten.

– Vi har ett antal fasta rutiner för att höja säkerheten för våra system. Vi utökar tvåfaktorautenticering för inloggning för våra användare, de på central nivå har redan det här påslaget sedan tidigare. Vi är också noga med att samma lösenord som används hos oss inte ska användas någon annanstans, säger partistyrelsens sammankallande Jon Karlfeldt.

Samtidigt påpekar han att det inte är faktiska lösenord som har läckt, utan mejladresser kopplade till domännamnet mp.se.

– Om man har registrerat sig någonstans och använder samma lösenord för den tjänsten som till MP-adressen kan det potentiellt finnas ett säkerhetsproblem, men det ska självklart inte ske och det vet våra användare. Jag känner inte till något fall där det har hänt.

Testa själv: Har vi ditt lösenord?

Har redan bra rutiner

Socialdemokraterna anser sig inte heller behöva vidta några större åtgärder.

– Vi har redan bra rutiner. Vi har inte sett något behov av att vidta extra åtgärder utöver att påminna våra användare om att byta lösenord, vilket vi gjorde i går, säger pressekreterare Åsa Söderén.

Sverigedemokraterna väljer att svara via mejl.

”Vi har informerat alla våra förtroendevalda om att det är viktigt att ha en lösenordspolicy där man har olika lösenord beroende på vilken plattform man använder sig av”, skriver partiet i en kommentar.

Kolla i databasen

Centerpartiet skriver via sms:

”Efter SVT:s avslöjande har vi uppmanat våra tjänstemän och förtroendevalda att kolla om deras mejladress finns med i databasen, samt påmint dem om att byta lösenord ofta och inte ha samma lösenord till olika sajter, säger Håkan Granlund, ekonomi- och it-chef i ett uttalande.

Liberalerna uppger att partiet har gjort en översyn för att se till att inga gamla lösenord fortfarande används.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Dold – läckta lösenord

Mer i ämnet