Efter semestern kommer jobbångesten men det finns knep för att avhjälpa obehagskänslorna. Arkivbilder. Foto: TT/Manu Fernandez

Stressforskarens 5 bästa tips – så slipper du jobbångesten

Uppdaterad
Publicerad

Mådde du bra i somras men känner nu olust vid tanken på att gå tillbaka till arbetet? Dämpa jobbångesten genom att till exempel ta med dig dina sommaraktiviteter in i hösten, säger Anna Nyberg vid Stressforskningsinstitutet.

Efter semestern kommer jobbångesten för många, men en kortvarig olust inför att gå tillbaka till en mer stressfylld vardag är inget att oroa sig för och det finns knep för att avhjälpa obehagskänslorna.

– Har man möjlighet att börja arbeta lite långsamt och inte köra på 100 procent redan första veckan är det förstås att rekommendera. Kanske går det att vara ledig en dag i veckan de första veckorna eller gå lite tidigare från jobbet någon dag. Kanske behöver man inte ta tag i de mest stressfyllda arbetsuppgifterna på en gång utan låta dem vänta några dagar. Man kan också fundera över vad det är som gjort att man mått så bra under sommaren och se om man kan ta med sig något av detta in i hösten och vardagen, säger Anna Nyberg, forskare vid Stressforskningsinstitutet.

Var uppmärksam på hur länge olusten varar

Om man känner ångest inför jobbet eller inte kan bero på var i karriären man befinner sig eller hur ens privatliv ser ut, men det är viktigt att uppmärksamma om man haft problem att koppla av under semestern och känner trötthet som inte går att vila bort, säger Anna Nyberg.

– Då kan obehaget inför att gå tillbaka till jobbet och vardagen vara starkare och kanske snarare beskrivas som ångest. Kanske upplever du dig inte ha tillräckligt med energi och resurser för att möta höstens utmaningar, då är det förstås viktigt att fundera över vad du kan behöva förändra på jobbet eller i privatlivet för att orka och trivas.

Känner man ett obehag som håller i sig mer än de par dagarna det tar att komma in i vardagsrutinerna föreslår Anna Nyberg att man ska vända sig till sin chef, en personalansvarig eller företagshälsovården. 

– Obehag och kortvarig stress är övergående och ofarliga, men en alltför hög stressnivå under alltför lång tid kan leda till stressrelaterad ohälsa som till exempel utmattningssyndrom. Det kan ha allvarliga och långtgående konsekvenser. 

FORSKARENS BÄSTA TIPS

  • Vila upp dig så mycket du kan under sommaren. Regelbunden fysisk aktivitet, goda och regelbundna mat- och sömnvanor, goda relationer och att göra roliga saker är sådant som lägger grunden för bra återhämtning.
  • Börja de första veckorna på jobbet långsamt – ta någon ledig dag eller gå tidigare från jobbet.
  • Låt de mest stressfyllda uppgifterna vänta ett par dagar om du kan.
  • Fundera på vad som gjorde sommaren så bra och ta med dig det in i hösten. Det kan handla om fysisk aktivitet eller att man provat något nytt.
  • Var uppmärksam på om du faktiskt inte känner dig utvilad efter semestern och inte har kunnat koppla av. Är det fallet kan det vara läge att fundera på vad man behöver förändra i jobbet eller privatlivet för att orka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.