Foto: TT

Politik bakom mörk bild av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vilken bild har omvärlden av Sverige, och hur påverkar det oss hur vårt land skildras i utländska medier? Enligt Henrik Sellin på Svenska institutet, finns det vissa länder som använder Sverige som ett avskräckande exempel.

– I länder som Tjeckien, Ungern, Polen och Ryssland har det av delvis politiska skäl funnits starkare fokus på att måla upp Sverige som misslyckat när det gäller flyktingmottagande, integration och det mångkulturella samhället.

Som i de flesta små länder är vi svenskar väldigt intresserade av vad de tycker om oss därute, i stora världen. Och bilden har växlat genom åren.

På sextiotalet skildrades Sverige inte sällan som ett land ångande av sex och socialism. I den italienska skandaldokumentären ”Svezia paradiso e inferno” från 1968 förfasas över allt från ”statligt godkända” porrbutiker i Klara till nakna blondiner i snö – och förstås självmord.

De kittlande inslagen av sex till trots, var bilden av Sverige ofta positiv i utländsk press. Sverige beskrevs som ett fredligt välordnat av socialdemokrati genomsyrat land i norr.

Bilden har mörknat

Med åren har bilden till viss del mörknat. 2015, under flyktingkrisen, hölls Sverige i vissa länder fram som ett avskräckande exempel. Bland annat skrev tysk press att ”Bullerbyn håller på att dö”, visade bilder på brinnande bilar.

– Vi har sett den bilden i flera länder. I länder som Tjeckien, Ungern, Polen och Ryssland har det av delvis politiska skäl funnits starkare fokus på att måla upp Sverige som misslyckat när det gäller flyktingmottagande, integration och det mångkulturella samhället, säger Henrik Sellin på Svenska institutet.

Omdebatterad intervju

Författaren Katerina Janouch var nyligen inbjuden till en tjeckisk webbtv-kanal för att prata Sveriges utveckling. Intervjun ledde till våldsam debatt i svenska medier om i vilken grad hon överdriver eller inte när hon beskriver ett Sverige i kris. Janouchs påståenden faktagranskades av Kulturnyheterna på SVT, och det visade sig att flera av dem inte stämde.

Svenska institutet har som myndighet uppdraget att föra ut en positiv bild av Sverige.

– Ju mer positiv bild folk har, desto större chans att de vill resa till Sverige, göra affärer med Sverige eller ha ett politiskt samarbete med Sverige, säger Henrik Selin och tillägger att Sverige, till skillnad mot de flesta andra länder, inte väjer för att också berätta om de problem och utmaningar som finns i landet.

”Använder Sverige som ett exempel”

Professorn i journalistik vid JMK Christian Christensen menar att rapporteringen från till exempel Fox News och Daily Mail tydligt färgas av skadeglädje över det de ser som ett havererat socialdemokratiskt samhällsbygge.

– Man vill visa hur socialismen inte fungerar: för höga skatter, för många flyktingar. Man använder Sverige som ett exempel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.