Socialdemokraternas Magdalena Andersson och Stefan Löfven har tillsammans med Moderaternas Elisabeth Svantesson och Fredrik Reinfeldt varit några av den svenska toppolitikens största profiler under svängningen Foto: TT

Så har den politiska retoriken svängt

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt att känna igen de politiska partierna. I flera frågor har den politiska retoriken ändrats rejält de senaste åren.

SVT Nyheter har kartlagt hur de två största partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, svängt i frågor rörande tiggeri, svenska värderingar och flyktingpolitiken.

Den politiska debatten har svängt snabbt i Sverige i flera frågor. Inte minst hos de två största partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna. Ståndpunkterna har förändrats och den politiska retoriken låter helt annorlunda idag jämfört med för några år sedan.

Här är några exempel:

Val 2018 – #dinröst

1. Moderaterna om tiggerifrågan

I maj 2014 argumenterade den dåvarande Fredrik Reinfeldt mot ett tiggeriförbud. Han talade bland annat om ”vittgående konsekvenser om vi ska förbjuda människor som är fattiga att be om hjälp”.

I oktober 2017 konstaterade Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé att ”vi behöver gå fram med ett förbud.”.

2. Socialdemokraterna om svenska värderingar

2009 ville den dåvarande folkpartistiska integrationsministern Nyamko Sabuni införa en kurs med kunskaper om vilka värderingar som gäller i Sverige för nyanlända invandrare. Detta avfärdades av Socialdemokraterna.

Nu betonar Socialdemokraterna just vikten av vilka värderingar som finns i Sverige.

3. Moderaterna om flyktingpolitiken

– Låt oss inte göra det här till en fråga om några miljoner hit och dit, när vi talar om att människor flyr i ett land där vi under hösten har sett hur man använder kemiska stridsmedel”, säger dåvarande finansminister, moderaten Anders Borg, i september 2013.

Nu låter de moderata argumenten lite annorlunda. I februari 2018 sa Moderaternas finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson:

– Speciellt med den invandring vi har nu, så är det mycket höga kostnader under lång tid. Det måste vi prata om och se vad vi kan göra någonting åt.

4. Socialdemokraterna om flyktingpolitiken

Och även Socialdemokraterna har svängt kraftigt vad gäller migrationspolitiken.

Inför valet 2014 talade Stefan Löfven om ”en moralisk förpliktelse” och betonade att det handlade om människor som flyr för sina liv. Då fanns det ett samförstånd mellan Socialdemokraterna och allianspartierna.

I mars 2018 lät det annorlunda.

”Vi tog över en migrationslagstiftning som inte var hållbar” och:

– Vi har ändrat lagstiftningen och minskat flyktingmottagandet. Samtidigt uppmanar vi övriga EU-länder att axla sin del av ansvaret, säger Stefan Löfven.

5. Socialdemokraterna om försörjningsstöd till familjer utan uppehållstillstånd

Och ibland kan det gå undan i de politiska svängarna...

Så sent som i mars försvarade Socialdemokraterna att en del kommuner gav långsiktigt försörjningsstöd (socialbidrag) till barnfamiljer utan uppehållstillstånd. Men några veckor senare var beskedet det rakt motsatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet