Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför går det bättre för vissa organisationer? Här svarar Arvid Erlandsson, som forskat på hjälpande psykologi, på tre frågor om givande i kristider. Foto: Marcus Ericsson/TT, SVT

Trots kristider – viljan att ge till välgörenhet står sig

Publicerad

December är en högtidsmånad, och också en tid på året då insamlingsorganisationer brukar få extra mycket donationer. Den ekonomiska krisen kan påverka hur vi ger till välgörenhet – men inte bara negativt.

– Människor ger mer med hjärtat när man förstår att en annan medmänniska behöver hjälp, säger Malin Barnö, Röda korsets chef för marknad.

Giva Sverige, en branschförening för insamlingsorganisationer, kom med en rapport förra veckan som visar att givandet, som ökat under 2022, ser ut att stanna av i december. Men det är inte någonting som Röda korset har märkt. Trots den ekonomiska kris som skakat Sverige under året får de mycket donationer.

– Vi ser ett jättestort engagemang att hjälpa till, säger Malin Barnö.

Hon säger att givandet brukar öka runt högtiderna.

– I december ökar det alltid, vår tes är att många reflekterar lite extra inför högtiderna om vad som är viktigt i livet.

I år sticker givandet ut extra mycket. Röda korset har fått 65 procent mer i donationer från allmänheten i december jämfört med samma månad förra året. Från företag har givandet ökat med 400-500 procent, berättar Malin Barnö. Hon säger att viljan att donera till ändamål kopplade till kriget i Ukraina är stor.

– Men när det också blir kristider i Sverige så förstår människor vikten av hjälp och då ökar givarviljan. Människor ger mer med hjärtat när man förstår att en annan medmänniska behöver hjälp.

Avmattning hos Stadsmissionen

Men medan Röda korset ser en ökning av donationer ser andra hjälporganisationer som SVT Nyheter har pratat med inte samma ökning. Stockholms Stadsmission är en av organisationerna som likt Giva Sveriges rapport ser en avmattning nu när högtiderna nalkas.

– Givarviljan är fortsatt stark. Men vi har sett en liten avmattning nu i december just hos privatgivandet, säger Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission.

Hon säger att det är för tidigt att säga om det är en trend att givandet från privatpersoner ser ut att stanna av lite, och hoppas att så inte är fallet.

– När krisen kommer behövs pengarna mer än någonsin och behoven ökar.

Samtidigt kan även just krisen vara det som påverkar människors möjlighet att skänka pengar.

– Det är ju en möjlighet att den ekonomiska krisen tär även på våra gåvogivare. Då kanske man avvarar de här pengarna som man annars har gett som månadsgivare, säger Åsa Paborn.

Se vad Arvid Erlandsson, docent vid Linköpings universitet, som forskat på hjälpande psykologi säger om givandet till välgörenhet i kristider i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.