Så här gör du för att hitta bra äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

-När man ska hitta ett bra äldreboende ska man gå tillväga på samma sätt som när man köpa eller skaffa andra saker man vill ha.

Det säger Claes Björck, med lång erfarenhet inom äldreomsorgen, som tillsammans med journalisten Anna Bidö skrivit boken ”Så väljer du rätt äldreomsorg”.

När det gäller äldreboende är är oftast anhöriga eller vänner som söker boende eftersom den äldre som kvalificerar sig för sådant boende för det mesta inte klarar av det själv.

-Först ska man tänka igenom vad man vill ha, vad som är viktigt för mamma till exempel, säger Claes Björck.

-Socialt liv, aktiviteter, närhet till natur, promenadmöjligheter, personal som är kunnig beträffande speciell sjukdom. Vill man söka i en annan kommun nära de anhöriga?

Kolla utbudet

-Sedan ska man titta på vad som finns, utbudet. Brukarundersökningar på kommunens hemsida, eventuella senare uppföljningar. Man kan också ringa och fråga.

-Socialstyrelsen har en sajt där man på olika boenden redovisar personaltäthet, utbildningsgrad, kontinuitet mm.

Claes Björck föreslår sedan att man ringer kommunens biståndshandläggare för att få tips, även om en del är rädda för att vara partiska och är väldigt försiktiga med att värdesätta olika boenden. Man kan också ringa äldreombudsmannen i kommunen om sådan finns.

Man kan också fråga vänner och bekanta om de känner till något bra boende. Kanske kan man söka på nätet efter artiklar om bra äldreboenden.

Sedan ringer man till det eller de äldreboenden som verkar intressanta och bokar ett möte och åker dit för att titta på stället och fråga ut personalen.

Konkreta frågor

-Tänk efter först vilka frågor man vill ha svar på. Alla kör med massa fina ord, det gäller att vara konkret så man inte blir bortkollrad, säger Claes Björck.

Några konkreta frågor:

-Hur ser planeringen uut den här veckan?

-Hur ser veckomatsedeln ut?

-Lagas maten på boendet?

-Vilka aktiviteter finns det?

-Hur ofta jobbar den person som ska vara den äldres kontaktperson?

-Hur ofta får man komma ut på promenad?

Har man möjlighet kan man ju också fråga någon av de boende vad de tycker.

-Men det gäller också att ha stora öron och ögon. Är det rent och snyggt? Vad är det för färg på väggarna? Ser maten god ut? Verkar personalen trevlig och hälsar på en?

Visslade och sjöng

-Jag drev ett servicehus en gång, berättar Claes Björck. Jag frågade ett par varför de valde vårt ställe. De svarade att det verkade trevligt eftersom personalen visslade och sjöng. Det är viktigt hur man möter och behandlar gästen eller patienten.

-Jag tror det är viktigt att det finns en atmosfär på äldreboenden, att det händer saker som visar att det är levande. Det vi söker är ju en känsla i tillvaron, värme, menar Claes Björck.

Och om det inte blev så bra som man hoppades?

-Då ska man kolla vad man har rätt att kräva och sätta tryck på att man vill ha förbättring. Man ska inte vara rädd för att klaga, ställa krav och säga ifrån. Får man inte igenom kraven får man kanske försöka byta äldreboende, avslutar Claes Björck.

Nils Edman

nils.edman@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.