Så här lätt välter Ikea-byrån

Uppdaterad
Publicerad

I veckan gjorde Ikea sitt största återkallande någonsin av en produkt. Det handlar om nästan 30 miljoner byråer sålda i USA, som kan tippa. Men i Sverige fortsätter byråerna att säljas trots att de kan vara livsfarliga.

[Detta är en artikel publicerad i juli 2016]

Det handlar i första hand om byrån Malm, Ikeas storsäljare som sålt i tre miljoner exemplar i Sverige och 78 miljoner världen över. De senaste två åren har tre tvååringar i USA dött efter att de fått byrån över sig.

Få säkrar byrån

Den ska enligt monteringsanvisningarna vara förankrad i väggen men SVT erfar att det är få som säkrar byrån. En del vill inte ha ett hål i väggen, någon annan vill kunna flytta byrån enkelt, andra bryr sig helt enkelt inte.

Osäkrad är dock byrån mycket ostadig. Vi testar att dra ut några lådor i en Malm-byrå och sedan kliva upp på den nedersta lådan. Det behövs ingen större vikt för att den ska falla framåt, något som lätt kan skada eller till och med döda ett barn.

105 modeller berörs

Ikea har nu återkallat Malm-byrån och i princip alla sina byråer på den nordamerikanska marknaden. Totalt rör det sig om 105 modeller och nästan 30 miljoner byråer som återtas.

Eftersom företaget även slutar sälja modellerna kommer det inte att gå att köpa en byrå på Ikea i USA den närmaste tiden. Företaget har i samråd med de nordamerikanska konsumentmyndigheterna beslutat sig för att anpassa sig till en frivillig branschstandard som innebär att lösa möbler ska vara tippsäkra och det kommer att dröja innan nya modeller har utvecklats.

Fortsätter säljas i Sverige

Men i Sverige och resten av världen fortsätter alltså byrån att säljas, trots att den anses farlig i USA och Kanada. Ikea ger ett motsägelsefullt svar på varför produkten får vara kvar i övriga världen.

– Om man följer monteringsanvisningarna och monterar fast tippskyddet rätt så är möbeln säker och det har hittills inte skett någon olycka med en möbel som varit förankrad i väggen, säger Miriam Swärdh, varuhuschef på Ikea Kungens kurva.

Tippskydden finns att hämta gratis på Ikeas varuhus och går att beställa på Ikea.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.