Nato-debatten då och nu – så har det svängt

Uppdaterad
Publicerad

För bara någon månad sedan skulle det ”destabilisera säkerhetsläget” – men i dag är det inte längre uteslutet. Debatten om ett svenskt medlemskap i Nato har svängt.

Det skulle ”destabilisera”, och det viktigaste var att ”inte experimentera”. Så har det låtit från statsminister Magdalena Andersson (S) respektive försvarsminister Peter Hultqvist (S) för bara någon månad sedan. Men nu utesluter statsministern inte längre ett Nato-medlemskap.

– Vi kan konstatera att alliansfriheten har tjänat Sverige väl, det har hållit oss utanför konflikter, men när den säkerhetspolitiska kartan ritas om behöver man göra en uppdaterad analys och fatta beslut utifrån den, sa statsministern i SVT:s 30 minuter.

Sverige och Nato

Samtidigt har flera andra partier tryckt på för en ansökan medan Ryssland har hotat med ”allvarliga följder” om så sker.

Se hela tidslinjen och hur tongångarna svängt sedan årsskiftet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet