Så här tycker oppositionen om regeringens finanspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år med regeringen presenterades i dag den sista budgeten innan valet i höst. Så här tycker oppositionen om regeringens finanspolitik.

– Jag ser det här som fyra förlorade år när det gäller svensk ekonomisk politik, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Centerpartiet: ”Fyra förlorade år”

Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson, tycker inte att vårbudgeten är tillräcklig.

– De grundläggande faktorerna som avgör om Sverige ska vara ett rikt välfärdsland eller inte, är kvar, säger han till SVT Nyheter.

Källström tycker att regeringen under mandatperioden varit bakåtsträvande och inte utnyttjat den högkonjunktur som varit.

– Jag ser det här som fyra förlorade år när det gäller svensk ekonomisk politik. De grundläggande problemen är kvar och har dessutom blivit värre under de år som Magdalena Andersson (S) haft att administrera.

Enligt honom måste en ny regering, direkt efter valet, gripa tag i svensk bostads- och arbetsmarknad.

– Man kommer också att behöva rätta till några av de skattehöjningar som genomförts, inte minst gällande småföretag och unga på arbetsmarknaden, säger Emil Källström (C).

Liberalerna: ”Står dåligt förberett”

Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson, Mats Persson, tycker att det saknas fokus på skolan i regeringens vårbudget.

– Regeringen ser inte problemen i skolan. Var sjätte elev lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet, och tyvärr visar regeringens budget att man inte kommer ta itu med detta. Det krävs fokus på kunskap, studiero och att höja lärares status, säger han till SVT Nyheter.

Persson tycker likt Emil Källström (C) att det är fyra förlorade år ekonomiskt med den här regeringen.

– Vi har ett växande bidragsberoende hos nyanlända och växande vårdkörer. Vi ser ingen politik som löser samhällsproblemen och det är väldigt allvarligt för Sverige.

– Sverige går bra tack varje högkonjunkturen, men den dagen det vänder i ekonomin så är Sverige dåligt förberett. Det beror på en brist i det politiska ledarskapet under den här mandatperioden, säger Mats Persson (L).

Moderaterna: Ingen lyckad välfärd

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson håller med regeringen om att det är viktigt att stärka välfärden, vilket man nu vill i vårbudgeten som presenteras, men hon tycker att det borde ha gjorts tidigare.

– Vi har nu bokslut efter fyra år med regeringen, vilket går att summera i en lägre polistäthet än förut, fördubblade vårdköer, en otrygghet som ökar och en integration om inte fungerar, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt Svantesson har regeringen inte lyckats med välfärden, trots högkonjunktur, för att man prioriterat fel.  

– Man har prioriterat bidrag och subventioner högre än polis och sjukvård, och inte fattat de tuffa beslut som krävs, säger hon.

Sverigedemokraterna: Vill stoppa budgeten

Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, tycker att det finns delar i regeringens vårbudget som partiet kan ställa sig bakom, bland annat att man gör vissa tillskott till rättsväsendet och sjukvården, berättar han.

– Men det är för lite och det är för sent. Sedan gör man också prioriteringar som vi inte kan ställa oss bakom, säger han till SVT Nyheter.

Generellt tycker Sjöstedt att regeringen svängt mer åt partiets håll gällande migrationspolitiken, men han anser att kostnaderna fortfarande ligger kvar på extremt höga nivåer för migration och integration. Och han hoppas nu att alliansen pratar ihop sig.

– Så kan vi tillsammans stoppa den här budgetpropositionen innan kammaren stänger för sommaren, säger Oscar Sjöstedt.

Kristdemokraterna: En passivitetens politik

Kristdemokraterna tycker att regeringen bedriver en passivitetens politik, och att Sverige betalar ett högt pris för detta när det gäller bland annat vården, tryggheten och omsorgen.

– I stället för att täta välfärdsrören som läcker har man blåst upp ballongerna och ställt fram solstolarna. De nödvändiga reformerna kommer att bli svårare och dyrare att genomföra, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed.

Han kritiserar regeringens skattehöjningar på sådant som enligt KD har försämrat Sveriges konkurrenskraft. Han tycker även att priset för ”passivitetens politik” betalas med högre arbetslöshet.

– Regeringen gör själv bedömningen att målet om EU:s lägsta arbetslöshet inte kommer att nås, säger Jakob Forssmed.

Vänsterpartiet: Nöjda med genomslag

Vänsterpartiet tar åt sig äran för flera av regeringens satsningar. Det handlar om jämlikheten, välfärden och gemensamma investeringar.

– Vänsterpartiet har tagit ett stort ansvar för att landet ska kunna styras och vi har nog aldrig haft så stort inflytande som den här mandatperioden, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Det främsta kravet för att sitta vid förhandlingsbordet var vinster i välfärden. Förutom det förslaget som nu ligger på riksdagens bord handlar det om ett 80-tal reformer som partiet anser att man fått igenom.

Ulla Andersson nämner bland annat tio välfärdsmiljarder, investeringsstöd för nybyggnation av hyresrätter och rättvisemiljarder till särskilt utsatta kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.