Så kan du sänka din elkostnad

Uppdaterad
Publicerad

När elräkningarna ska betalas efter en på många håll rekordkall decembermånad kan det bli ett rejält hål i plånboken. Men för de allra flesta finns det sätt att komma billigare undan.

En knapp fjärdedel av Sveriges elkunder har fortfarande så kallade tillsvidareavtal, som är de dyraste avtalen. Så ett första råd är för dessa hushåll att teckna ett eget elavtal, med fast eller rörligt pris.

– Elnätsföretagen är skyldiga att anvisa en elhandlare till alla som flyttar in i en bostad. Då får man ett så kallat tillsvidarepris, ett slags default-pris, säger Tommy Johansson, chef för marknadsövervakning på Energimarknadsinspektionen.

– Framför allt verkar många lägenhetskunder ha kvar sådana avtal. Men det är lätt gjort att byta till ett bättre avtal, det går inte att skylla på någon annan om man betalar mer än man skulle behöva.

Kan spara tusentals kronor

En villaägare kan spara tusentals kronor om året på att byta från tillsvidareavtal till ett fast avtal, en lägenhetsinnehavare hundratals kronor.

På nätet finns ett flertal sajter där man kan jämföra elpriser och sedan är det bara att kontakta den elleverantör man vill ha.

Den som redan har tecknat ett elavtal ska dock vara observant på hur länge avtalet löper. Om man byter elleverantör mitt i en avtalsperiod får man betala en straffavgift.

– Det är så enkelt och smidigt att byta avtal i dag att man inte ens själv behöver säga upp sitt gamla avtal. Det sköter det nya bolaget om. Tecknar man ett nytt avtal sägs det gamla upp med automatik. Därför ska man se till att man inte byter elleverantör innan avtalet löper ut, om man har ett fast avtal för en viss tidsperiod, säger Tommy Johansson.

Ska man välja fast eller rörligt elpris?

– Jag vill inte säga att det ena är bättre än det andra, men vill man inte bli överraskad är fast pris bättre.

Vilken tid på året man väljer att teckna sitt avtal kan också spela en viss roll. De senaste två åren har elpriset stigit kraftigt på vintern, på grund av kylan och att kärnkraftverken inte fungerat fullt ut.

– Vanligtvis är elpriset högre på vintern, men det är inte alltid så, säger Tommy Johansson.

Elpriset består av två delar: Dels vad man betalar till sin elleverantör för den el man faktiskt förbrukar, dels en nätavgift. Man kan välja elleverantör, däremot inte vilket elnätsbolag man vill tillhöra. Men det går att påverka elnätskostnaden också.

– Hos de flesta nätföretag består priset av en fast och en rörlig del. Förbrukar man mindre el får man även ett lägre nätpris på den rörliga delen.

De senaste åren har priset på Elbörsen gått upp och ner, men en snabbtitt på statistiken visar att det nästan har fördubblats sedan 2007.

– 2007 var det 28 öre per kWh i genomsnitt, 2010 var det 55 öre, säger Tommy Johansson.

– Till det kommer skatter, elcertifikat och andra avgifter.

Låga priser kommer inte tillbaka

Även om han inte säger sig se någon trend med kraftigt stigande elpriser de närmaste åren säger han att vi aldrig kommer att få tillbaka de låga nivåer vi hade för tio år sedan.

– Då hade vi inte elcertifikat och utsläppsrätter. Skatten har också fördubblats på tio år.

Sedan finns förstås ännu en sak att göra för att sänka sin elräkning och det är att spara el.

– Till exempel att inte låta tv:n och andra apparater stå i stand by-läge.

Maria Holmin

maria.holmin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.