Så klarar du övergången till sommartid

Uppdaterad
Publicerad

Ut i ljuset tidigt på morgonen. Så motverkar du bäst effekten av sommartiden och timmen vi mister.

Varje gång vi övergår från vinter- till sommartid ökar antalet olyckor, liksom hjärtinfarkter och andra sjukdomstillstånd.

Ökningen är emellertid ytterst liten, men går faktiskt att utläsa statistiskt.

Orsaken är att vi alla generellt sett blir lite tröttare och mosigare ett par dygn efter övergången till sommartid eftersom vi mister en timme och det tar tid för vår biologiska klocka att anpassa sig.

Går att motverka

Men det går att motverka effekten.

– Gå upp lite tidigare ett par dygn före – ta en morgonpromenad i ljuset till exempel – och lägg dig tidigare på kvällen, då pressar vi tillbaka vår sömnklocka och kompenserar för timmen som försvinner, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid stessforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Sömn är av oerhörd vikt i allas våra liv. Lika viktig som mat och vatten. Utan vila och sömn dör vi. Varför sömnen är livsviktig och vad som händer i våra hjärnor då vi sover är mindre känt och förvånansvärt outforskat.

Hjärnaktiviteten upphör inte

Forskarna tror att det har att göra med återhämtning, bearbetning och energibesparing att göra eftersom aktiviteten i hjärnan minskar drastiskt när vi sover och en mängd läkande processer äger rum i våra kroppar.

Hjärnaktiviteten upphör dock inte. Vårt undermedvetna arbetar hela tiden; vi drömmer och kastas från ena känsloläget till det andra nattetid och inte sällan vaknar vi upp med kallsvettig fasa över något vi drömt.

Den inre klockan

Några gånger varje natt sjunker vi ned i djupsömn då hjärnaktiviteten näst intill helt avstannar och dessa perioder tros vara av extra stor vikt för vårt välbefinnande.

När klockan ställdes fram i söndags natt gick vi miste om viktig sömntid – om vi inte tog extra sovmorgon förstås. Sömnförlusten känns. Och ju yngre vi är desto större effekt.

– För äldre är konsekvenserna mindre och det hänger samman med att ju äldre vi blir desto mindre sömn behöver vi, berättar Torbjörn Åkerstedt.

Allra värst är det för tonåringar. Från tonåren och upp till 25-30-årsåldern behöver vi drygt åtta timmars sömn. Människor som är 55 år och äldre kräver bara omkring sex timmar.

Ingen poäng

Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt har svårt att se poängen med sommartid.

– Morgonljuset trycker tillbaka melatoninet och får oss att vakna vilket är viktigt för vår biologiska klocka över hela dygnet. Med sommartiden mister vi viktig tid i morgonljuset, säger Torbjörn Åkerstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.