• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Så krämar du ur allt ur dina batterier

Uppdaterad
Publicerad

Experten bjuder på smarta tips.

När Plus undersöker hur mycket energi som finns kvar i slängda batteriervisar det sig att majoriteten har stora mängder energi kvar.

LÄS MER: Endast 2,5 procent av batterierna som återvinns är helt tomma

Johny Jonsson är labchef på Intertek, som inspekterar och certifierar elektriska och elektroniska produkter. Här bjuder han på två smarta sätt att tänka för att få ut det mesta ur dina batterier:

Var medveten om skillnaden mellan olika batterier

Det är bra att vara medveten om att det finns stora skillnader i kapacitet, i wattimmar, för de olika batterierna. Denna skillnad går tyvärr inte alltid att på förpackningen eller på priset, men beroende vad för last man utsätter batteriet för så är det viktig att tänka på det. Så behöver man batterier för ett speciellt ändamål så kan det vara värt att fråga personalen i butiken. 

Laddningsbara batterier är ett bra alternativ

De går att ladda i upp till 1000 gånger och generar därmed också bara en bråkdel av avfallet. Man måste då bara tänka på att man måste ”planera” laddningen om man behöver dem vid en specifik tid.

Se mer av Plus undersökning av batterier den 14 mars: Plus i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.