Så laddar partiledarna inför Duellen

Uppdaterad
Publicerad

I en hel timme möts de, man mot man. I kväll duellerar de två huvudkandidaterna till statsministerposten, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven, i SVT:s Duellen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans största konkurrent om posten, Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, har en intensiv kampanjvecka bakom sig. Båda två har turnerat land och rike runt för att övertyga osäkra väljare och mellan turnévarven har de drabbat samman i flera direktsända debatter.

I fredags eftermiddag möttes de man mot man i Sveriges Radios Statsministerduell. I kväll får de en ny chans, den här gången i direktsänd tv. Det är dags för Duellen i SVT.

Val 2014

– De har haft dueller förut, men det här är förstås en mycket viktig duell, säger Anne Ekberg, pressekreterare för Stefan Löfven.

– Det är en längre duell där man har möjlighet att gå igenom flera ämnen, så det är positivt, säger Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg.

Rutin möter ny kraft

Fredrik Reinfeldt är långt mer rutinerad än Stefan Löfven i politiska sammanhang. Han har varit statsminister i åtta år och partiledare för Moderaterna i elva. Löfven har bara varit partiledare för Socialdemokraterna i lite mer än två år.

Men om Löfven är nervös inför mötet vill i alla fall inte pressekreteraren avslöja honom.

– Nej, det brukar han inte vara. Han brukar förbereda sig genom att läsa på och ta långa promenader och samla sig på det sättet. Det är roligt att få debattera, och det är kul att de två får mötas.

Viktigt att vara förberedd

Inte heller Reinfeldt är skakig, trots underläget i opinionen.

– Fredrik Reinfeldt är rutinerad och har varit med flera gånger, jag tror att det här är fjärde Socialdemokratiska partiledaren han debatterar mot. Så han är inte nervös, men det är viktigt att vara förberedd, säger Friberg.

Förteget om Reinfeldts rutiner

Friberg vill inte berätta om hur teamet kring Reinfeldt förbereder sig under dagen eller om statsministern har några särskilda knep för att ladda upp inför mötet.

– Han har inga särskilda ritualer, ingenting som vi brukar berätta om. Duellen är i kväll och innan dess är det inte duell, säger Friberg.

Vill debattera jobb och skola

Debattämnena är hemliga in i det sista, duellanterna får reda på dem först 19.30. Samtidigt släpps ämnena på svt.se. Själva hoppas huvudpersonerna på frågor om jobben och skolan.

– Huvudkonflikten handlar om jobben, så det kommer Reinfeldt att trycka på i kväll. I går laddade han upp med ett stort valmöte i Kungsträdgården med sina Allianskollegor, säger Friberg.

– Stefan ser fram emot att duellerar skolan med statsministern, det är ju Reinfeldt som är ansvarig för skolans förfall. Så det vet jag att han ser fram emot mycket, säger Ekberg.

Uppladdning på svt.se 19.30

19.30 börjar också uppsnacket på svt.se där Camilla Kvartoft gästas av Thomas Bodström (S), Sofia Arkelsten (M) och statsvetaren Anders Sundell.

De är också med i eftersnacket, då även Reinfeldt och Löfven kommer till Camilla Kvartoft och berättar hur de såg på Duellen.

Programledare för Duellen är Karin Hübinette.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet