Så många gillar SD:s invandringspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Det är betydligt fler svenskar som gillar SD:s invandringspolitik än som stödjer partiet. En Novus-mätning TT låtit göra visar att 21 procent tycker att politiken är ganska bra eller mycket bra.

Motståndet mot SD:s politik är samtidigt väldigt tydligt, 60 procent tycker att politiken är ganska dålig eller mycket dålig. I valet fick SD 5,7 procent och i opinionsmätningarna det senaste året har partiet legat på 8-10 procent.

Det är dubbelt så många moderata väljare som S-väljare som gillar SD:s invandringspolitik, 22 procent jämfört med 10 procent. Jämför man blocken så är det 18 procent bland Alliansväljare och 9 procent bland de rödgröna som gillar politiken.

En varningssignal

Statsminister Fredrik Reinfeldt ser siffrorna som en varningssignal. Men att det är dubbelt så många M-väljare som S-väljare som gillar SD:s invandringspolitik tycks inte oroa honom.

– Är det någonting vi vet om väljarbeteenden så är det att de är mer rörliga i vår tid och inte upplever sig lika fästa till ett parti som den här typen av undersökningar ibland försöker ge sken av. Min uppfattning är att det är viktigare att levandegöra vår jobbpolitik för där är jag helt övertygad om att de i högre utsträckning håller med oss, säger Reinfeldt till TT.

Stark polarisering

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö är forskare vid Göteborgs universitet och även verksam vid Timbro och har länge följt partiet.

– Undersökningen bekräftar en stark polarisering i synen på SD hos de svenska väljarna. En stor grupp väljare är mycket kritisk till SD:s invandringspolitik. Samtidigt är drygt 20 procent positivt inställda, vilket visar att SD:s invandringspolitik har stöd hos fler väljare än dem som röstar på dem, säger han.

Samtidigt framhåller han att andra mätningar, till exempel från SOM, visar att stödet för en minskad invandring är väsentligt större än 20 procent.

Fler M-väljare positiva

– Den slutsats jag drar av detta är att SD, genom att framstå som väldigt radikala i sin invandringskritik, misslyckas med att fånga stora delar av den måttfulla invandringskritiska opinion som finns i Sverige, säger Johansson Heinö.

– Jag tycker också att skillnaderna mellan M- och S-väljare är intressant. Omkring 20 procent av M-väljarna, men knappt 10-procent av S-väljarna är positiva till SD:s invandringspolitik. Det bekräftar de senaste årens tendens att de fortsatta väljarströmmarna till SD framförallt ser ut att komma från M, säger Andreas Johansson Heinö.

Novus undersökning

”Vad tycker du om Sverigedemokraternas invandringspolitik? Tycker du att den är:”

Mycket bra: 9 procent

Ganska bra: 12 procent

Varken bra eller dålig: 12 procent

Ganska dålig: 15 procent

Mycket dålig: 45 procent

Vet ej: 8 procent

Män:

Mycket bra: 12 procent

Ganska bra: 13 procent

Varken bra eller dålig: 12 procent

Ganska dålig: 18 procent

Mycket dålig: 39 procent

Vet ej: 5 procent

Kvinnor:

Mycket bra: 6 procent

Ganska bra: 10 procent

Varken bra eller dålig: 11 procent

Ganska dålig: 12 procent

Mycket dålig: 50 procent

Vet ej: 11 procent

Partisympatier M:

Mycket bra: 4 procent

Ganska bra: 18 procent

Varken bra eller dålig: 16 procent

Ganska dålig: 16 procent

Mycket dålig: 39 procent

Vet ej: 7 procent

Partisympatier S:

Mycket bra: 2 procent

Ganska bra: 8 procent

Varken bra eller dålig: 10 procent

Ganska dålig: 19 procent

Mycket dålig: 55 procent

Vet ej: 7 procent

Partisympatier M+FP+C+KD:

Mycket bra: 3 procent

Ganska bra: 15 procent

Varken bra eller dålig: 15 procent

Ganska dålig: 19 procent

Mycket dålig: 42 procent

Vet ej: 6 procent

Partisympatier S+V+MP:

Mycket bra: 2 procent

Ganska bra: 7 procent

Varken bra eller dålig: 9 procent

Ganska dålig: 17 procent

Mycket dålig: 59 procent

Vet ej: 5 procent

Källa: Novus. 1 000 intervjuer från ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval 18-79 år under perioden 6-11 mars. (TT)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.