Nobelbanketten i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm är höjdpunkten på Nobelfestligheterna. Så här såg det ut förra året. Foto: Jonas Ekströmer/Fredrik Sandberg/TT

Så mycket kostar Nobelfesten

Uppdaterad
Publicerad

1 300 gäster samlas i Blå hallen för att fira årets Nobelpristagare i Sveriges kanske mest glamourösa fest. Tillställningen väntas kosta miljontals kronor – även om den exakta summan inte avslöjas.

Priset för årets festligheter är ännu inte satt, men fjolårets utgifter kan ge en fingervisning om vad Nobelfesten kommer att kosta.

I huvudsak delas utgifterna in i fyra huvudkategorier. 2017 uppgick den totala summan för samtliga Nobelpris och verksamhetens kostnader till 102,6 miljoner.

De fyra kategorierna är:

• Nobelpriset: 45 miljoner kronor

• Ersättning till prisgrupperna: 27,1 miljoner kronor

• Administration med mera: 15,1 miljoner kronor.

• Nobelveckan i Stockholm och Oslo: 15,3 miljoner kronor

Även om den exakta summan för själva festen är hemlig, ger det en fingervisning om hur mycket årets fest kommer kosta.

Antalet pristagare störst påverkan

Årets Nobelfest väntas få 1 300 gäster, ungefär samma som förra året. Kuvertavgiften är 3 000 kronor per person.

– Nobelstiftelsen debiterar 3 000 kronor för de som deltar på banketten, men givetvis betalar inte pristagarna för det. Där står vi för deras kostnader och resor, säger Mikael Östlund på Nobelstiftelsens pressavdelning.

Östlund vill dock inte gå in i detalj på vilka gäster som måste betala och inte.

Det som har störst påverkan på slutpriset är antalet pristagare, säger Östlund.

– Utvecklingen av kostnaderna för Nobelfesten beror på hur många pristagare det är varje år. Det är inte hela sanningen men en avgörande faktor, eftersom stiftelsen ju står för kostnaden för dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer