Gustav Fridolin och Åsa Romson, MP, och statsminister Löfven (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Så nära var Miljöpartiet att lämna regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet, som tidigare varit med och drivit en generös flyktingpolitik, ska ha haft så svårt att acceptera den att partiet var nära att lämna regeringen. – Det är en väldigt sorglig dag, säger språkröret och ministern Gustav Fridolin.

Tidigare har Miljöpartiet förespråkat en väldigt generös flyktingpolitik, men i dag kunde vice statsminister Åsa Romson med gråten i halsen tillkännage regeringens sex punkter för att strama åt flyktingpolitiken rejält. Språkrörskollegan Fridolin känner samma sorg som Romson över beslutet.

– Det är en väldigt sorglig dag. Det är det tuffaste beslut jag någonsin varit med om att fatta. Men i det här läget som vi är i måste man kunna garantera de människor som kommer hit ett värdigt mottagande, säger han i SVT:s Aktuellt.

”Inte läge att låta S göra upp med M”

Fridolin menar att situationen vi är i nu, där Sverige tagit ett mycket större ansvar och tagit emot mycket fler flyktingar än de flesta andra EU-länder, tvingat fram dagens beslut.

– Det här innebär kompromisser. Det här är inte ett beslut som Miljöpartiet själva hade varit med att fatta. Vi har tagit beslutet att det är bättre att vara med och försöka göra sitt bästa för att Sverige ska upprätthålla en human flyktingpolitik, också i den här svåra situationen. Det här var inte ett läge att låta Socialdemokraterna göra upp med Moderaterna själva, säger MP-språkröret.

MP hotade att lämna regeringen

SVT:s inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein säger att detta uppenbarligen är ett svårt beslut för Miljöpartiet, men att det också hade kunnat sluta med att MP lämnade regeringen helt.

– Åsa Romsons tårar vittnar om hur svårt beslutet varit. Men enligt mina kontakter så ville Socialdemokraterna driva en ännu hårdare politik, som liknar Moderaternas. Men Miljöpartisterna hade inte gått med på det. De hade lämnat regeringen då, säger Silberstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet