Så övar försvaret för en giftattack

Uppdaterad
Publicerad

När gift används som vapen krävs det att man snabbt kan ta reda på vad det är som använts. 

Det är just det som försvarets specialkompani tränar på. 

I Samhällskollaps får programledaren Camilla Kvartoft följa med på försvarets övning när en misstänkt lägenhet ska undersökas.

Om polisen larmas om en misstänkt giftattack eller andra ämnen som kan vara skadliga kopplar man i första hand in räddningstjänsten. 

Även sjukvården är förberedda på att ta hand om människor som fått i sig gift och tränar regelbundet på liknande scenarion. 

Men de som sitter på den tunga expertkunskapen när det kommer till giftiga ämnen är försvaret.

Avspärrad lägenhet

På en övningsplats utanför Umeå ska försvarets specialutbildade CBRN-kompani träna på att hantera situationer som till exempel giftattacker.

Dagens övningsscenario är att polisen varit inne i en lägenhet där det ser ut som att någon försökt tillverka gift. Man har då spärrat av och tillkallat försvarets CBRN-kompani. 

CBRN står för kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära ämnen. 

– Det är det vi fokuserar på. Att upptäcka, kunna säga exakt vad det är med hjälp av vårt laboratorium, och sen kunna avgränsa, sanera och återställa, säger Erik Springer Engdahl, förvaltare vid CBRN-kompaniet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.