Så säger lagen om att sätta upp övervakningskamera

Uppdaterad
Publicerad

I dag krävs inget tillstånd för privatpersoner eller företag som vill sätta upp en kamera. Är det då fritt fram för vem som helst att filma var som helst? Nej, säger Frida Orring, jurist på Datainspektionen.

De nya lagarna, som infördes för några år sedan, underlättar för både privatpersoner och företag som vill sätta upp övervakningskameror.

Men trots den ändrade lagstiftningen är det inte alltid fritt fram att filma.

– Nej, så är det inte. Det är fortfarande så att man måste följa lagen, säger Frida Orring, jurist på Datainspektionen, i SVT:s Aktuellt.

Privatperson får bevaka på sin egen tomt

Lagarna i fråga är framför allt dataskyddsförordningen GDPR och kamerabevakningslagen, berättar Frida Orring och ger några exempel:

– Om en privatperson bevakar på sin egen tomt, med ett övervakningsområde som är innanför tomtgränserna, då är det okej.

– Är man ett företag som ska övervaka på annan plats så måste man identifiera sitt behov för övervakning – och se att det väger tyngre än integritetsintresset som den enskilde har.

Så om vi tar en klädbutik till exempel, vad gäller för dem?

– Man kan säga generellt att inuti en butik, där man kanske har problem med brottslighet, så kan man ha ett tungt vägande intresse att övervaka, säger Frida Orring.

Hör fler exempel i klippet ovan.

Så funkar kamerabevakning

  • Efter en lagändring 2018 är det bara myndigheter och verksamheter som utför en uppgift av allmänt intresse som behöver tillstånd från Datainspektionen för att bedriva kamerabevakning. Det handlar till exempel om skolor, sjukhus, kollektivtrafik och flygtrafik.
  • Övriga behöver som sagt inget tillstånd, men måste ändå följa reglerna i Dataskyddsförordningen GDPR samt kamerabevakningslagen. Man måste då göra en bedömning av sitt eget bevakningsintresse i relation till den enskildes integritetsintresse.
  • Exempelvis kan en butik ha goda skäl att använda kameraövervakning för att förhindra stöld och snatteri. Men det är då inte tillåtet att använda kameror uppsatta i det syftet för att samtidigt kontrollera att exempelvis städpersonalen sköter sitt jobb. Generellt har anställda ett högt intresse av att inte bli kameraövervakade när de utför sina arbetsuppgifter.
  • Det är inte okej att kameraövervaka sina grannar, så för en privatperson som vill kameraövervaka sitt eget gäller det att till att kameran inte tar in mer än den egna tomten eller bostaden.
  • Tulllverket, polisen och andra brottsbekämpande myndigheter behöver inte tillstånd, utan gör sin egen bedömning. Denna måste alltid dokumenteras.

Källa: Datainspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.