Sex av tio är mycket säkra på vad de ska rösta på, och säkrast är de som uppger att de ska rösta på S och SD. Foto: TT

Novus: Så säkra är svenskarna på vad de ska rösta på

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokratiska och socialdemokratiska väljare är betydligt mer säkra på hur de ska rösta på valdagen än moderata väljare. Det visar SVT Nyheters och Novus mätning.

Men tre av tio svenskar är ännu inte helt säkra på hur de ska lägga sin röst – bara dagar innan valet.

Novus har frågat väljare hur de skulle rösta om det vore val i dag, och hur säkra de är på sitt val. Sex av tio är mycket säkra på vad de ska rösta på, och säkrast är de som uppger att de ska rösta på Sverigedemokraterna. Hela 76 procent av de som röstar på Sverigedemokraterna är mycket säkra.

Också bland socialdemokratiska väljare är en stor andel, 74 procent, mycket säkra på var de ska lägga sin röst. 20 procent har inte bestämt sig helt, men är ganska säkra.

Val 2018 – #dinröst

– Socialdemokraterna har tappat mycket under mandatperioden så de som är kvar stöder regeringens politik, man börjar närma sig de faktiska kärnväljarna, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Alliansväljare mer osäkra

De som uppger att de skulle rösta på Moderaterna om det var val i dag är betydligt mer osäkra. Bara 58 procent är mycket säkra, medan 30 procent är ganska säkra. Bland alliansväljare i stort är bara 54 procent mycket säkra på sitt val.

– Det ser lite tufft ut för Moderaterna, partiet har tappat många väljare till SD under Anna Kinberg Batra och efter Fredrik Reindfeldt. Historiskt sett har vi få blockbytare men nu har vi på något sätt tre block vilket gör att vi kan få se förflyttningar mellan alliansen och SD.

”Stor väljarrörlighet”

Totalt sett är 63 procent av svenskarna mycket säkra på hur de ska lägga sin röst på söndag, medan 27 procent är ganska säkra och alltså inte helt har bestämt sig. Bara en procent är mycket osäkra, medan två procent är ganska osäkra.

Enligt Novus är det inte osannolikt att väljarna ändrar åsikt de sista dagarna och partiledardebatterna kan ha stor inverkan.

– Det här är ett nytt läge. Vi kommer sannolikt att ha en situation med stor väljarrörlighet, men vi kommer inte veta förrän efter valet när man bestämde sig, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Vilket parti tycker som du? Ta reda på det med SVT:s Valkompass.

Om Novusundersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1013 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18–79 år den 23–29 augusti 2018 som jämförs med en nyare undersökning med 1035 Intervjuer under perioden 30 augusti–5 september 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet