Så ska arbetsplatserna coronakontrolleras

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsplatser utgör en stor risk för smittspridning och regeringen fortsätter att rekommendera hemarbete för alla som har möjlighet. Samtidigt ska Arbetsmiljöverket utföra inspektioner för att kontrollera att Arbetsgivarna följer reglerna.

– Om det inte vidtas åtgärder kan vi stänga arbetsplatser, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i Morgonstudion.

Under måndagen gick regeringen ut och uppmanade till fortsatt hemarbete för alla som har möjlighet. Detta efter Arbetsmiljöverket presenterat nya siffror som visar att antalet anmälda coronarelaterade arbetsplatssjukdomar har ökat kraftigt.

Enligt Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem är smittspridningen stor på landets arbetsplatser och inspektioner ska nu göras för att kontrollera att arbetsgivarna vidtar de åtgärder som är nödvändiga.

– Vi måste alla se allvaret i den situation vi befinner oss i. Det är en pandemi som är dödlig. Det är en samhällsfarlig sjukdom, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

”Kan inte köra buss hemifrån”

Hon menar att betydligt flera kan arbeta på distans i Sverige än som gör det i dag.

– Vi vet att vi har en arbetskraft på ungefär fem miljoner personer. Av dem är det ungefär två miljoner som inte kan jobba hemifrån. Det är ju många serviceyrken, det är vård och omsorg, det är kollektivtrafik. Man kan inte köra buss hemifrån, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

– Men på övriga arbetsplatser har vi sett att det finns en potential för arbetsgivare att faktiskt arbeta hemifrån.

Kan stänga arbetsplatser

Vilka är det man missar?

– Vi är inte klara med analysen. Men det finns många arbetsplatser där det innehåller moment där man kan arbeta hemifrån.

Inspektionerna kommer till stor del att bedrivas på distans.

Arbetsmiljöverket har möjlighet att vitesförelägga arbetsgivare om åtgärder inte vidtas för att följa råd och rekommendationer.

– Vi har det i vår verktygslåda och det händer att vi använder alla verktyg, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.