Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förslagen som kan minska personalbristen i sommar – hör Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande Nationella vårdkompetensrådet, i klippet. Foto: SVT

Så ska sjukvården klara bemanningen – tre möjliga lösningar

Publicerad

Bättre samarbete mellan olika aktörer, sluta med onödig dokumentation samt ta in studenter och pensionärer. Det är tre sätt för att komma tillrätta med den pressade situationen i vården enligt Ann-Marie Wennberg Larkö, nationella vårdkompetensrådets ordförande och sjukhusdirektör på Sahlgrenska.

Mer än hälften av landets regioner beskriver sommarbemanningen i vården som svårare än på länge. Pandemin är en av förklaringarna till det pressade läget.

– Medarbetarna i sjukvården har blivit en krockkudde och det har tagit på krafterna. Just att få återhämtning är viktigt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.

Reservlag och samarbeten

Men för att klara den pressade situationen behövs bättre samarbeten, it-system som samverkar, specialistvård i hemmet samt ett ”reservlag” i form av studenter och pensionärer, menar hon.

Hör Ann-Marie Wennberg Larkö berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.