-Oavsett risken för arbetslöshet tycker jag att man ska kolla upp vilka försäkringar man har, säger Kristian Örnelius vid Institutet för privatekonomi vid Swedbank.
Få arbetslösa får i dag 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Taket i a-kassan är 18 700 kronor – betydligt lägre än medellönen för både arbetare och tjänstemän. Den som bara är med i a-kassan och inte har någon inkomstförsäkring kan inte räkna med att få mer än knappt 15 000 kronor i månaden de första 200 dagarna om de blir arbetslösa. Sedan sänks ersättningen ytterligare.
Teckna i god tid
Men det finns sätt att behålla en större del av lönen vid arbetslöshet. Många har möjlighet att teckna en inkomstförsäkring via sitt fackförbund, och hos många fackförbund ingår det i fackavgiften. Men det tar minst ett år att kvalificera sig, och villkor och avgifter varierar stort. Till exempel varierar antal ersättningsdagar med 80 procent av lönen från 100 till 200, och även inkomsttaket är olika högt i olika förbund.
Dessutom är det långt ifrån alla fackförbund som erbjuder inkomstförsäkring. Bara 7 av 14 LO-förbund har inkomstförsäkring, bland andra står IF Metall och Byggnads utanför. Däremot har samtliga TCO-förbund, utom Teaterförbundet, en inkomstförsäkring, medan det bland Saco-förbunden erbjuder 17 av 22 det.
Redan skyddad?
Vissa som har arbetat länge och som är över en viss ålder kan ha ett extra skydd utöver a-kassan utan att veta om det. Statligt anställda har till exempel ett så bra avtalsskydd att de inte behöver någon separat inkomstförsäkring.
-Det är ju viktigt att inte teckna en försäkring man inte behöver. Förutom att se vad man har för skydd via sitt fackförbund är det bra att kolla med sin arbetsgivare om man har några avtalsförsäkringar, tipsar Örnelius.
-Kompletterande ersättning vid arbetslöshet finns via vissa avtalsområden, men kvalificeringstiderna kan vara långa. För bankanställda finns det till exempel ett sådant avtal där man ska ha jobbat i över fem år, tillägger han.
Fakta: Hälften av LO-förbunden har inkomstförsäkring
* 7 av 14 LO-förbund erbjuder inkomstförsäkring: Elektrikerna, Handels, Kommunal, Livs, Seko, Transport och GS. De som inte gör det är Byggnads, Hotell och Restaurang, Fastighetsanställdas, IF Metall, Musikerförbundet, Målareförbundet och Pappers. Byggnads och Målarna erbjöd försäkringen tidigare, men de har avskaffat den, så det går inte längre att nyteckna försäkring.
* 17 av 22 förbund inom Saco erbjuder inkomstförsäkring: Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, DIK, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Jusek, Kyrkans Akademikerförbund, Sjukgymnastförbundet, Lärarnas Riksförbund, Naturvetarna, Sacoförbundet Trafik och Järnväg, SRAT, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmacevtförbund, Sveriges Ingenjörer, Sveriges läkarförbund, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledarförbund.
* Inom TCO har 14 av 15 medlemsförbund inkomstförsäkring: ST, Farmaciförbundet, Finansförbundet, FTF, Försvarsförbundet, Journalistförbundet, Lärarförbundet, Polisförbundet, SLF, Symf, Tull-Kust, Unionen, Vision och Vårdförbundet har det. Bara Teaterförbundet har det inte.
Källa: LO, TCO, SACO (TT)
Fakta: Avtalsförsäkringar
För att omfattas av en avtalsförsäkring ska man ofta ha arbetat i minst ett till fem år, och det finns ofta en åldergräns.
Följande är en lista på branscher där det finns kompletterande ersättning vid arbetslöshet:
Statligt anställda – Trygghetsstiftelsen
Kommun- och landstingsanställda – AGF-KL
Privatanställda arbetare – AGB, Trygghetsfonden TSL
Privatanställda tjänstemän – AGE Trygghetsrådet TRR
Bank- och finansanställda – BAO Trygghetsfonden
Ideella organisationer, kultur och idrott – Trygghetsrådet TRS
Källa: Swedbank Institutet för Privatekonomi (TT)
Fakta: Halva lönen vid arbetslöshet?
* I fjol fick bara drygt tio procent av heltidsarbetande 80 procent av sin tidigare inkomst när de blev arbetslösa.
* Många får inte heller a-kassa. Bara omkring 40 procent av de arbetslösa får i dag a-kassa.
* I slutet av 1990-talet motsvarade ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen 80 procent av inkomsten. Men inkomsttaket har inte höjts i takt med reallöneutvecklingen.
* Den faktiska ersättningsnivån vid arbetslöshet sjönk med 13 procentenheter av en industriarbetares nettolön mellan 2005 och 2010. Den faktiska ersättningsnivån i försäkringen motsvarar nu omkring 55 procent av en genomsnittlig industriarbetarlön efter skatt.
Källa: Socialförsäkringsutredningen, Arbetsförmedlingen, SO (TT)