Så slipper du julstressen

Uppdaterad
Publicerad

Traditioner, förväntningar och måsten – tre ord som förknippas med julen och som kan göra den mer plågsam än njutbar. Men det finns knep för att minska stressen.

Handla julklappar, baka julgodis, gå på julfester, köpa gran, dricka glögg, laga julmat och en rad andra saker ska hinnas med före dopparedagen. Vissa älskar det men för andra kan det innebära en stress som gör julstöket till en pina.

Frågan är vems förväntningar det egentligen handlar om? Svaret på den frågan kan hjälpa dig att minska pressen, menar Gomorron Sveriges expert Alexander Holmberg, som jobbar med ledarskapsutveckling.

– Är det mina egna, är det mina barn eller är det kanske till och med mina föräldrars förväntningar jag försöker infria? Har jag någon konstig bild över hur jag tror att det SKA vara?

Genom att prata med din familj och be alla berätta vilken jul de vill ha så tror Alexander Holmberg att stressen kan minska. Ett sätt kan vara att göra en gemensam lista på vad som är viktigt.

–När vi gjorde det hemma så dök sushi upp, säger Alexander Holmberg.

Utöver att kommunicera med varandra om förväntningar så menar Alexander Holmberg att det bästa du kan göra för dig själv för att minska stressen är att säga nej till det du inte vill göra.

Tre tips för att minska julstressen

Inför julen

Prata med familjen och gå igenom vad de vill ha för att det ska bli en bra jul.

Ofta är det enkla långt bättre och givande än det svulstiga och perfekta.

Hjälps åt och delegera mera. Ta hjälp av barnen och partnern för att laga mat, förbereda och städa.

Ta hand om dig själv

Fokusera mer på stämning än på saker och prestation. Gör saker långsammare och lugnare. Handla inte när det är som mest folk och se till att ha gott om tid när du storhandlar. Le åt dina medkonsumenter när de är stressade och irriterade så får du kanske ett leende tillbaka.

Praktiska Tips

Skippa det som inte är absolut nödvändigt. Det viktiga är att göra det man vill och tycker är roligt. Gör listor – det hjälper hjärnan att sortera och hantera situationen. Plocka bort 20 procent på listan och använd den tiden till att ta hand om dig själv.

Säg nej till det du inte vill.

Källa: Alexander Holmberg, ledarskapsexpert inom chefsutveckling och kommunikation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.