Judith Wolst, digital strateg tipsar om hur du internet detoxar Foto: SVT

Så tar du itu med din digitala separationsångest

Uppdaterad
Publicerad

Vill du vara offline mer – men får ångest så fort du lägger undan mobilen? Då kan du vara drabbad av FOBO – fear of being offline. Få koll på ditt eget beteende och ta kontroll med hjälp av tips från den digitala strategen Judith Wolst.

Läser du jobbmejlen även efter arbetstid, eller känner ångest när du inte har din mobil i närheten så att du kan följa sociala medier? Då lider du förmodligen av FOBO, fear of being offline, eller på svenska, rädsla för att inte vara uppkopplad.

Den digitala strategen Judith Wolst, som skrivit boken Digital panik, menar att orsakerna varför man finner det så svårt att koppla ner kan variera. Smartphones och sociala medier har blivit en naturlig del av livet, och i apptillverkarnas affärsmodeller finner man tekniska förklaringar till vårt beteende.

– Apparna har ju små inbyggda triggers som gör att det känns härligt att komma tillbaka, man får dopaminkickar, säger Judith Holst i SVT:s Morgonstudion.

Apparna vi mår sämst av

Flera undersökningar som gjorts visar att de appar vi använder både kan vara oss till nytta, såväl som få oss att må dåligt.  De tio sämsta apparna är samtliga spel – eller sociala medierappar.

– Det är dem som har många inbyggda funktioner som gör att vi ska vilja komma tillbaka, det blinkar till och det kommer många notifieringar med mera, säger Judith Holst.

Apparna vi mår bra av kan variera från person till person, menar hon, men oftast är det så kallade nyttoappar – träningsappar, musikappar, kalendern med mera.

Skaffa inblick i ditt användande

Judith Holsts bästa tips för att inte drabbas av FOBO, är att fråga sig själv hur mycket man vill vara uppkopplad.

– Skaffa dig inblick i hur mycket du egentligen är inne på olika appar – och fråga dig själv: är det det jag vill? Vad går jag in på och när? Lite självinsikt är trevligt, säger hon.

– Sedan kan man lägga de apparna som man vill dra ner på längre bak i mobilen. Ofta ligger de mest beroendeframkallande på startsidan, och då blir det väldigt lätt att vi klickar på dem.

Chefer bör föregå med gott exempel

Vissa kan gå runt med en känsla av att ständigt behöva vara nåbara. Till exempel kan man uppleva att det förväntas av en att att kolla mejl efter arbetstid. Judith Holst tycker att man som arbetsgivare bör vara tydlig med vad som förväntas av de anställda, och själv föregå med gott exempel.

– Om du skickar mejl på kvällen, schemalägg det så att de anställda får det dagen efter på morgonen istället, säger Judith Holst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.