Foto: TT

Så tycker barn om mobilanvändningen

Uppdaterad
Publicerad

Ont i ögonen, svårt att sova, för lite tid till kompisarna – så tycker barnen om mobiltelefonerna.

Det är rast på Torslandaskolan i Göteborg. I korridorerna ser det ut som på de flesta skolor fullt med barn och ungdomar med mobiler eller datorer i händerna. Ändå tycker många av dem att det blir för mycket tid med skärm. 

Många skolor har mobilfritt på lektionerna, men på rasten plockas den fram. De barn som SVT talat med säger att det blir väldigt mycket tid framför skärmen, och flera av barnen skulle vilja minska sin skärmtid men lyckas inte.

– Jag håller på med mobiltelefonen väldigt mycket, jag skulle säga timmar. Kanske fem timmar om dagen. Jag försöker minska, men det går inte jättebra. Det är ett beroende, säger Nova Hellman, som går i 7:an. 

Inte heller Parmis Mirshaij i 4:an vill sitta så många timmar med mobilen som hon gör i dag. Men hon lyckas inte begränsa sin skärmtid på egen hand.

Sover sämre och trött i skolan

– Jag har blivit tröttare på något sätt, fått ont i ögonen och haft svårt att sova. Jag skulle vilja att jag inte kollade på mobilen lika mycket och att jag var mer med kompisar, säger hon. Jag skulle vilja att vuxna hjälper mig med det.

Nova Bursjö, som också går i 4:an har själv valt att begränsa sin skärmtid efter att hon märkte att hon inte mådde bra av det. Något som hon tycker lett till att hon mår bättre och har lättare i skolan. 

– Jag har sovit mycket bättre. Det är mycket lättare att hänga med på lektionerna nu än när man har kollat på telefonen väldigt länge, säger hon.

Vill se förbud

Skolsköterskan Mona Palmeborn bekräftar bilden av att flera mår dåligt av många timmar framför en skärm. 

– I dag har jag ofta elever som har stressrelaterade besvär. Huvudvärk, ont i magen, sover dåligt, mardrömmar, prestationsångest – stress, säger hon. 

Hon vill se att regeringen fattar beslut om ett totalt förbud om mobiler i svenska skolor, för att hjälpa barn och skolpersonal att få bukt med detta.  Andra menar att det vore fel väg att gå, och att vuxna och då även skolan snarast måste lära barnen hantera mobilerna bättre, eftersom mobilerna är en viktig del av våra liv i dag.

I Sverige är det upp till varje lärare och skola att besluta om hur mobiler får användas. En skola som valt att förbjuda mobiler helt är Engelska skolan i Göteborg. Här märkte man att barnen i låg- och mellanstadiet kom ut och rörde mer på sig när dessa klasser förbjöds ha mobiler i skolan. Därför går man nu vidare och förbjuder även i högstadiet, även på rasterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.