Så tycker SVT:s läsare om integrationen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har SVT Nyheter direktrapporterat om integrationen. Människor från hela landet har intervjuats och gett sin syn på frågan, som rankas tredje viktigast av de svenska väljarna – och många läsare har skrivit in. Här följer några av deras kommentarer.

”Öppenhet berikar”

”Integration kan bara ske om vi möts. Vi måste öppna upp och bereda plats för den som vill in. Nyfikenhet och intresse för mötet med ”den andre” är en förutsättning. Det gäller från båda håll – nya – såväl som gamla svenskar. Vi behöver folk till Sverige för landets välfärds skull. Det är ren investering i framtiden när vi tar emot människor från andra länder. Vi är alla människor med samma grundläggande behov och önskemål. Se det gemensamma istället för att fokusera på skillnader! Slutenhet utarmar och öppenhet berikar. Vi har inte råd att sluta våra gränser! Väl mött!”, skriver en läsare.

”Vi har tagit emot för många”

”Jag tycker att vi ska begränsa invandringen, och lägga fokus på vår äldre och unga, likväl barn. Vi har tagit emot för många flyktingar så allt är inte bra idag. Jag själv som är sosse i botten, en arbetare från botten säger stopp nu eller får SD min röst vid nästa val!”, skriver en läsare.

”Samhället är tystlåtet”

”De flesta invandrarna vill lära sig svenska och integreras i det svenska samhället. Men de flest har inte möjlighet att göra så. Det svenska samhället är tystlåtet och vill vara ensamma när det gäller att prata eller träna med varandra.”, skriver en läsare.

”Utan språk stagnerar man”

”Språk är nyckel till framgångsrikt liv, utan språk stagnerar man i livet.”, skriver en läsare.

”Acceptera olikheter”

”Man måste acceptera olikheter och respektera andra. Kommer man i ett land måste lära sig språket.”, skriver en läsare.

”Integrera mera”

”Vi ”svenskar” måste sluta sätta våra barn i skolor med bara ”svenska” barn. Om vi inte gör detta kommer vi att skapa ytterligare en segregerad generation som skapar klass-skillnader redan tidig ålder. Integrera mera!”, skriver en läsare.

”Lär av Danmark”

”Fråga till politikerna – varför lär ni inte av andra länder som Danmark och deras integrationspolitik?”, skriver en läsare.

”Bygg fler hyresbostäder”

”Vi måste sluta att särbehandla , det skapar rasism. Bygga fler hyresbostäder utanför förorterna för låginkomsttagare. Krav för SFI. Ha uppföljning, '' Hur går det''? Det behöver förbättras på många punkter. Jag tror man kan göra mycket av egen vilja.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet