Reinfeldt: Fick inte svar från Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt fortsatte sin press på Stefan Löfven efter partiledardebatten.
– Vi fick inte ett enda svar från Löfven på de frågor vi ställde, säger statsministern.

Under debatten gick Fredrik Reinfeldt hårt ut om Socialdemokraternas skuggbudget. Han fortsatte i SVT:s eftersnack efter den tidvis hetsiga partiledardebatten i SVT:s Agenda.

– Socialdemokraterna står inte för sin egen motion, de nämner inte sina egna förslag. Jag har gått igenom det mycket noggrant; de har avsatt sju miljarder till ökningar av arbetsmarknadspolitik som visat sig ineffektiv och sju miljarder i ökningar av transfereringar och små ökningar på välfärdens kärna. Detta är finansierat med 30 miljarder i skatteökningar på produktion och arbete, hur ska det ge jobb? säger Fredrik Reinfeldt.

”Riskerar chocka väljarna”

Statsministern menade också att Löfven måste komma med ett besked om hur en eventuell regeringsbildning ska se ut.

– De väljer att inte samordna sig. Men i svensk politik i dag får man inte egen majoritet. Man måste förbereda sig och regera tillsammans med andra. Har man inte gett svar så kommer man chocka sina väljare och medlemmar, säger Fredrik Reinfeldt.

– Han får beskedet som alla andra. När jag säger till så säger jag till. Vi ska ge ett besked om regeringsfrågan så väljarna förstår hur vi tänker där.

Vill avvakta om regeringsfrågan

Men Löfven vill avvakta i regeringsfrågan tills väljarna har fått sagt sitt.

– Det allra viktigaste beskedet kommer ges efter valet. Vi måste vänta på att väljarna lagt sina besked, då ser vi förutsättningarna. Då kommer vi att anstränga oss för att skapa en handlingskraftig regering som ska få igenom viktiga beslut i riksdagen, säger Stefan Löfven.

Debatten blev intensiv under första halvlek då det hettade till ordentligt kring jobb- och skattefrågor.

– Det beror på att det är där vi har våra tydligaste skiljelinjer. Endera tror man på skattesänkningar i all oändlighet eller så börjar man att satsa på investeringar för jobben, skola och välfärden, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt oktober 2013

Mer i ämnet