Se kriminalinspektören Henry Jansén berätta om förhören med den misstänkte. Foto: SVT/Veckans brott

Så var förhören med misstänkte dubbelmördaren i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I juni grep polisen Daniel Nyqvist, 37, misstänkt för dubbelmordet i Linköping 2004. Tidigt under förhörsprocessen erkände han morden. 

–  Jag upplevde aldrig att han inte försökte tala sanning, säger Henry Jansén, kriminalinspektör, i Veckans brott.

I Veckans brott berättar kriminalinspektören Henry Jansén om förhören med den misstänkte mördaren.  

– Jag la direkt märke till att man får vara väldigt lugn och tålmodig med honom och inte pressa honom. Man förstod då att han hade en sjukdomsbild bakom sig, säger Henry Jansén i Veckans brott. 

Dubbelmordet i Linköping

Under förhören framkom det att Daniel Nyqvist tidigare har diagnostiserats med Aspergers syndrom.

– Jag fick intryck av att han var en ensam människa och hade svårt att uttrycka sig, berättar Henry Jansén. 

Lider av en allvarlig psykisk störning 

I samband med utredningen fick Daniel Nyqvist genomgå en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han lider av en allvarlig psykisk störning. Något som han, enligt Rättsmedicinalverkets bedömning, även gjorde vid gärningstillfället. 

Den 21 september avslutades rättsförhandlingarna och Linköpings tingsrätt ska ta ställning till om han ska dömas för två fall av mord eller två fall av dråp. Dom meddelas på torsdag den 1 oktober. 

Vill du veta mer om fallet? Se Veckans brott i SVT1 tisdagen den 29 september klockan 21.30 eller på SVT Play från kl 20.00. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet