Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Den här sommaren har vi också sett att Dadgostar (V) inte har något emot att samarbeta med SD” – Se Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V) under partiledardebatten i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lööf: Nooshi Dadgostar stickar sin egen offerkofta

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om samarbete mellan C och V var det som fick det att hetta till mest, när Stefan Löfven (S) gjorde sin sista partiledardebatt i riksdagen.

– Nooshi Dadgostar kämpar väldigt hårt för att sticka sin egen offerkofta, sade Annie Lööf (C) i ett replikskifte med V-ledaren.

Löfven, som gör sin sista partiledardebatt i riksdagen, riktade i sitt anförande kritik mot både SD och de partier som samarbetar med partiet. Han drog paralleller till det politiska landskapet i Tyskland.

– Där har den breda högern stängt dörren för högerextremismen, den vägen hade den svenska högern också kunnat välja, sade den avgående statsministern.

Åkesson kritiserade senare Löfvens värv som statsminister, med fokus på brottslighet och invandring.

– Det är Löfven som bär ansvar för hur samhället ser ut, sade SD-ledaren.

– Ser inte Jimmie Åkesson vad hans politiska parhästar ställer till med runt om i vår värld, svarar Löfven i sin replik.

Dadgostar: Översitteri av Lööf

Ett av de hetare replikskiftena handlade dock inte om sakpolitik. V-ledaren Nooshi Dadgostar ställde Annie Lööf till svars för vad hon menar är en ovilja att samarbeta. Centerpartiet har tidigare aviserat att man inte kommer att stödja en budget som förhandlats fram med V.

Centerledaren svarade med att kritisera Vänsterpartiets tonläge.

– Värderingar, politik men också tonläge spelar roll. Det finns inget förhandlingsförbud, sade Annie Lööf.

– Nooshi Dadgostar kämpar väldigt hårt för att sticka sin egen offerkofta nu.

Dadgostar gick till motangrepp när hon åter fick ordet.

– Det är ett översitteri som det här visar. Annie Lööf ska få sitt, alla andra ska sitta still i båten.

”Kalla mig inte blåbrun”

De dominerande ämnena för dagen var klimatet och brottsligheten. På det sistnämnda området riktades kritik mot regeringen, inte minst från SD och M. Under ett replikskifte mellan Märta Stenevi (MP) och Ebba Busch (KD) blev det irriterat kring etiketter på högeroppositionen.

– Står det blåbruna blocket fortfarande bakom Parisavtalet? frågade Märta Stenevi.

– Kalla mig inte blåbrun, jag är kristdemokrat, jag vet var jag står värderingsmässigt. Ta inte lätt på frågan om brunsmetning, svarade Busch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer