Så varmt får det vara i din lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Tryckande värme och svårt att sova på nätterna. Det finns en gräns för hur varmt det får vara i din lägenhet – och du kan få lägre hyra eller avgift om värmen inte sänks.

– Under sommaren ska det inte vara varmare än 26 grader varaktigt eller 28 grader kortvarigt, säger Glenn Karlsson, enhetsjurist på Hyresgästföreningen.

Om höga temperaturer pågår under en längre period, trots att man tagit till egna åtgärder som att vädra och dra för persienner, kan man kontakta sin hyresvärd.

– Då bör man felanmäla till hyresvärden, gärna skriftligt. Hyresvärden är ansvarig för att hålla lägenheten i fullt brukbart skick, säger Glenn Karlsson.

Vad som menas med en längre period är inte helt fastställt.

– Det skulle behövas tas fram tydligare regleringar kring detta, säger Glenn Karlsson.

Sänkt hyra

I vissa fall kan man få kompensation av sin hyresvärd på grund av obrukbara temperaturer.

– Det kan bli aktuellt med hyresnedsättning om lägenheten är i så kallat bristfälligt skick. Det finns ingen praxis på hur mycket den kan sänkas med enligt hyreslagen ska sänkingen vara skälig, säger Glenn Karlsson och syftar på hur varm eller kall lägenheten är och hur länge det har pågått.

Liknande regler för bostadsrätt

För en bostadsrätt är det bostadsrättsföreningen som ansvarar för lägenhetens temperatur.

– Bostadsrättsföreningen är som en hyresvärd och ska se till så att lägenheten är beboelig, säger Staffan Teste är ordförande för Bodstadsrättsägarnas riksförbund.

Även här kan avgiften sänkas om varma temperaturer pågått under längre tid.

– Om styrelsen inte klarar av att hålla en viss kyla eller värme under längre tid kan man begära ersättning, säger Staffan Teste.

Ac i bostadsrätt

För att montera in ac i en bostadsrätt krävs ett godkännande från styrelsen.

– Vi får in en hel del frågor om ac varje år. Det är en del som får nej till det av sin förening, många är rädda för att det ska påverka fasaden och att det ska bli fuktskador om man borrar. Där måste vi hitta en standard för föreningarna att acceptera, man ska inte behöva ha så varmt, säger Staffan Teste.

Om bostadsrättsföreningen inte kan göra temperaturen beboelig kan man ta ärendet vidare till hälso-och miljövårdsnämnden i kommunen. För hyresrätt kan ärendet tas vidare till hyresnämnden.

Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Så mäter du temperaturen

Mät temperaturen mitt i lägenheten för att få en så rättfärdigt resultat som möjligt. 

Lägg mätaren till exempel på ett bord, för att komma upp en bit från golvet men också för att komma på bort från väggar.

Om temperaturen avviker väldigt mycket från normal värme, bör man kontakta hyresvärden/bostadsrättsföreningen.

En hyresvärd kan sedan komma och göra en egen mätning. Folkhälsomyndighetens allmänna råd avser tekniska mättekniker som kan vara svåra att göra själv.

(Källa: Hyresgästföreningen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.