Så vet du om ditt barn är spelberoende

Uppdaterad
Publicerad

Dataspelande är vardag för många barn. Men hur vet man som förälder när spelandet går överstyr och blir ett beroende? Patrik Wincent, vd för Dataspelsakuten, berättar om varningssignaler och om hur man ska kunna hitta ett normalt förhållande till spelandet i en tid då alla har nära till mobiler, datorer och läsplattor.

Patrik Wincent har själv varit dataspelsberoende och har nu skrivit boken ”När vi släpper kontrollen”. Han berättar i Gomorron Sverige att föräldrar som oroar sig för barnens spelande ska hålla utkik efter sociala, fysiska och mentala varningssignaler.

Några symptom att vara uppmärksam på är att barnet vänder på dygnet, somnar i skolan, hoppar över måltider, isolerar sig i ditt rum, och saknar vänner i ”det riktiga livet”. Det kan också finnas fysiska varningstecken. Till exempel kan ett dataspelsberoende ge problem med magen, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och aggressiva tendenser.

Regler och strukturer

Någon tidsgräns för när ett normalt spelande övergår till ett beroende är svår att sätta. Patrik Wincent tycker att två till tre timmar per dygn är en acceptabel nivå medan vissa studier pekar på att barns spelande inte bör pågå mer än max en timme.

Att förebygga ett dataspelsberoende kräver tydliga föräldrar med en hel del tålamod.

– Det krävs från föräldrar att de sätter regler och strukturer och att vara konsekvent. Ofta är det nyckeln, att vara konsekvent efter att man har satt regler.

Att skriva kontrakt med sina barn är en väg, tipsar Patrik Wincent.

– Det kan vara att läxorna ska göras först, att alltid äta måltider tillsammans med familjen. Det kan också vara att en timme innan läggdags så ska man inte spela dataspel eftersom hjärnan blir väldigt uppskruvad när man spelar.

Belöning och uppmuntran

Det kan också vara en bra idé att uppmuntra barnen med att till exempel ett biobesök om de följer reglerna som satts upp.

– Den nya generationen är väldigt belöningsbaserad, säger Patrik Wincent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.