Samtliga riksdagspartiers partisymboler.

Så vill partierna i regionen förändra vården

Uppdaterad
Publicerad

Många tittare tycker till och är engagerade i vår rapportering om vården. Men vad vill de olika partierna i Region Örebro län förändra? Vi har sammanställt svaren partierna har gett i SVT:s valkompass.

Vården är ett brett område och ett ämne som diskuterats flitigt inför söndagens val. I SVT:s valkompass har partierna i Region Örebro län fått besvara frågor om bland annat vården. Här kan du läsa hur de olika partierna svarat på en rad påståenden.

I regionen finns det en bred politisk enighet om att samtliga akutsjukhus i länet ska finnas kvar.

Val 2018 – #dinröst

En av frågorna som partierna svarat på i valkompassen är: Den högspecialiserade vården ska samlas på ett fåtal sjukhus.

Här svarar de fyra allianspartierna att förslaget är mycket bra. Moderaterna menar att det redan är så idag. Centerpartiet anser att det är en viktig fråga ur patientsäkerhetssynpunkt och både Liberalerna och Kristdemokraterna menar att övning ger färdighet. ”Alla behöver inte göra allt, vi är övertygade om att patienten är beredd att åka en längre sträcka för att få den bästa vården”, uppger Kristdemokraterna.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna tycker att förslaget är ganska bra. Socialdemokraterna menar att det idag varken finns patienter eller patientunderlag för att alla ska kunna göra allt inom svensk sjukvård. Sverigedemokraterna pekar också på att ”övning ger färdighet” men vill att regeringen tillsätter en granskningskommission.

Vänsterpartiet är det enda partiet som tycker att förslaget är mycket dåligt.

Privata alternativ

En annan fråga som partierna har svarat på är: Fler privata alternativ ska finnas i vården

De fyra allianspartierna är överens även här. De tycker att förslaget är mycket bra. Moderaterna anser att det är viktigt med valmöjligheter både för patienter och för vårdens medarbetare. Centerpartiet anser att valfrihet och mångfald av aktörer ökar tillgänglighet och förbättrar kvaliteten. Liberalerna menar att Region Örebro län idag har få privata alternativ och att det behövs fler.

Socialdemokraterna anser att det är ett ganska dåligt förslag, och tycker att den vård som finansieras med gemensamma skattepengar inte ska bedrivas på ett sätt att den berikar aktieägarna i privata företag.

Vänsterpartiet tycker att det är ett mycket dåligt förslag och har inte utvecklat sitt svar. Sverigedemokraterna har hoppat över att svara på frågan, men skriver att deras ledstjärna är bästa möjliga vård per krona, oavsett om vården drivs i offentlig eller privat regi.

Screening för prostatacancer- en delad fråga

En annan fråga som partierna fått svara på är: Inför avgiftsfri screening för prostatacancer för män över 50 år

Det här är något som både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tycker är ett mycket bra förslag.

Liberalerna och Socialdemokraterna anser att det är ett ganska bra förslag. Liberalerna tycker att det ska erbjudas i likhet med mammografi för kvinnor.

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna anser att det är ett ganska dåligt förslag. Moderaterna uppger att de följer Socialstyrelsens rekommendationer och att de inte rekommenderar allmän screening. Även Centerpartiet och Kristdemokraterna hänvisar till Socialstyrelsens rekommendationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet