Trots kritiken – regeringen går vidare med lag om ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Trots den hårda kritiken gör regeringen bara små ändringar i det lagförslag som ska ge ensamkommande unga en ny chans att få stanna i Sverige. Om lagen blir verklighet är tveksamt eftersom en stor del av riksdagen kommer rösta nej.

Regeringens mål är att omkring 9 000 ensamkommande unga som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Detta eftersom de fått vänta så länge på att få sin sak prövad att de hunnit bli vuxna, och då har lagstiftningen skärpts.

Måste studera

– Det är en tillfällig reglering som ger en möjlighet för enskilda unga människor att fullfölja sin gymnasieutbildning. Om det sedan öppnar en möjlighet för ett framtida liv i Sverige eller stärker deras möjligheter att återvända till sitt ursprungsland kan ingen svara på i dag, säger migrationsminister Heléne Fritzon (S) till SVT Nyheter.

Går vidare – trots kritiken

Remissinstansernas kritik mot lagförslaget har inte varit nådig. De högt uppsatta juristerna i Lagrådet menade bland annat att lagen innebär särbehandling av en viss grupp. Dessutom att det riskerar att göra handläggningstiden och inte asylskälen avgörande för om en person ska få stanna i Sverige eller utvisas.

Även Polisen har varit kritisk mot att personer med oklar identitet ska kunna få uppehållstillstånd.

Men trots kritiken går regeringen vidare med ett i stort sett oförändrat lagförslag:

– Det finns vissa formaliaändringar, men i princip kan man säga att det är samma förslag som tidigare, säger migrationsministern.

Kostar 700 miljoner – i år

Enligt regeringen innebär propositionenen ökade kostnader på sammanlagt 2,9 miljarder kronor till och med 2020. För att lagen ska träda i kraft den 1 juli behövs inte bara vänsterpartiets stöd i riksdagen utan även Centerns.

– Det är ett dåligt utformat förslag med många brister. Samtidigt är det detta förslag som finns på bordet och vi har sagt att vi vill hitta en lösning för dem som var minderåriga när de kom och har drabbats av långa handläggningstider, säger Johanna Jönsson, Centerns migrationspolitiska talesperson.

Centerns riksdagsgrupp ska nu analysera förslaget och väntas bestämma sig nästa vecka. Övriga riksdagspartier har sagt att de tänker rösta nej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.