Socialdemokraternas skolpolitik Foto: SVT

Så vill S forma skolpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Fler ska plugga, både hårdare och längre. Så kan man sammanfatta socialdemokraternas nya skolpolitik som partiets kongress ska fatta beslut om i april.

Inför tidigare val har socialdemokrater upprepat tre-ords-mantrat vård, skola, omsorg. Inför nästa val finns det däremot två tydliga fokusområden: jobb och skola.

Vid sidan av huvudfrågan jobben blir det alltså skolan som socialdemokraterna ska locka tillbaka väljarna med.

– Jobb är helt avgörande för Sveriges förmåga att skapa välstånd och till det kopplas naturligtvis människors kunskap och utbildning. Vi vill utveckla Sverige för att kunna hantera en global ekonomi och bli starka, ännu starkare, och då krävs ännu mer utbildning, säger S-ledaren Stefan Löfvén till SVT.

Tre mål

Partistyrelsen och Stefan Löfvén har nu tagit fram ett förslag till ny skolpolitik inför kongressen i april. Tre mål ska infrias till år 2020:

  1. Halvera andelen elever som inte blir behöriga till gymnasiet.
  2. Fler ska ta studenten. Enligt partiets siffror misslyckas i dag åtta procent. Den siffran ska ner till fem procent.
  3. Minst varannan student ska läsa vidare efter gymnasiet.

Fler ska alltså plugga, både hårdare och längre.

– Det här är inte att pressa ungdomar. Det här är att ge ungdomar och barn möjlighet att utveckla sin frihet. Vi vet att ungdomar som inte har gymnasieexamen riskerar att komma längre och längre ifrån arbetsmarknaden.

Stefan Löfvén lovar att alla ungdomar ska få möjlighet att plugga vidare utifrån sina förutsättningar.

–Varvat med jobb om det behövs och varvat med praktik om det behövs.

Vill skrota etableringsfrihet

Nya friskolor blir det bara om kommunerna själva vill det. Dagens etableringsfrihet vill S-ledaren inte ha kvar.

– Kommuner ska ha ett betydligt större inflytande. Det är inte smart användning av pengar att bara lägga på fler skolor, och låta skattebetalarna betala för fler skolor när man kanske i något läge behöver färre skolor, säger Löfvén till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.