Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sabuni (L) ”Finns det inget avtal, då finns det inget samarbete” Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sabuni (L) hotar lämna januariavtalet om las-utredningen inte genomförs

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om arbetsrätten mellan arbetsmarknadens parter kraschade i natt. Därmed ska, enligt januariavtalet mellan regeringen och L och C, förslagen i las-utredningen i stället ligga till grund för arbetsmarknadens villkor. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ville dock inte ge ett rakt svar på huruvida man är beredd att gå vidare med genomförandet av förslagen i sin nuvarande form.

Nyamko Sabuni (L) menar nu att samarbetet med regeringen riskerar att brytas.

– Om inte vi är överens, då bryter de avtalet, och då finns det heller inget samarbete, säger Sabuni i Aktuellt.

Las-förhandlingarna mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK som organiserar tjänstemännen brakade samman i natt. Det innebär att regeringens utredning, som lades fram i somras, istället kommer att ligga till grund för förutsättningarna på arbetsmarknaden.

Efter nattens krasch i förhandlingarna hotar nu Liberalerna att lämna januariavtalet om inte regeringen genomför las-utredningen – om arbetsmarknadens parter inte når fram till ett avtal.

”Då finns det heller inget samarbete”

– Om inte vi är överens med Socialdemokraterna kring några tekniska justeringar, då bryter de avtalet, och då finns det heller inget samarbete, säger Nyamko Sabuni.

Inget januarisamarbete, eller vad menar du?  

– Vårt samarbete hänger på avtalet. En del av avtalet är att kommer parterna inte överens så ska det tillsättas en utredning som nu lagt fram sitt betänkande och det betänkandet ska nu bli lag.  

Menar du att den här frågan är så viktig att ni är beredda att bryta januarisamarbetet? 

– Vi menar att alla frågor i januariavtalet är viktiga. Jag har lovat att hedra januariavtalet och om det inte hedras då finns det inget avtal kvar, och därmed finns inget samarbete.  

Då bryter ni det? 

– Den som bryter avtalet är i så fall regeringen.  

Eva Nordmark (S) ville inte ge ett rakt svar

Även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) blev utfrågad i Aktuellt, men hon ville dock inte ge ett rakt svar på huruvida man är beredd att gå vidare med genomförandet av förslagen i sin nuvarande form.

– Vi kommer utifrån utredningen ta in remissinstansernas synpunkter, jag kommer också se till att det vi är överens i januariavtalet, att maktbalansen mellan parterna ska upprätthållas, säger Nordmark.

Dörren är dock ännu inte helt stängd för att arbetsmarknadens parter skulle kunna få mer tid till att komma fram till ett eget avtal.

– Det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det, sa statsminister Stefan Löfven (S) till TT tidigare under torsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva Nordmark (S) om att gå vidare med genomförandet av förslagen i sin nuvarande form Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer