Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: SVT

Sabuni till Busch Thor: ”Ni resonerar som ett socialistiskt parti”

Uppdaterad
Publicerad
En av Liberalernas hjärtefrågor, som de drev igenom i januariavtalet har varit slopandet av värnskatten, en skatt för de som tjänar mest. Kristdemokraterna är däremot emot, och i Aktuellt möts de två partiledarna för att diskutera frågan.
– Det är mer borgerligt att sänka skatten för fem miljoner människor än för de 300 000 rikaste, säger Ebba Busch Thor.

Värnskatten infördes 1995 i ett Sverige präglat av finanskrisen för att hjälpa till att täcka statsskulden. Skatten innebär att de som tjänar allra mest, i dagsläget över 703 000 kronor per år, betalar 5 procent mer i skatt på det överskjutande beloppet.

L: ”Staten förlorar pengar på värnskatten”

Tanken var att värnskatten skulle vara tillfällig, men den har funnits i nästan 25 år. Nu kommer den dock att slopas, något Liberalerna varit med och drivit igenom. I och med det går staten miste om sex miljarder i skatteintäkter per år.

– Värnskatten är orättvis och den gör att staten förlorar pengar. Vi har gått miste om 200 miljarder i intäkter när folk har valt att inte jobba den där extra timmen för att den sista hundralappen går till staten, säger Nyamko Sabuni i Aktuellt.

– Det är bara när det kommer in pengar till staten som vi kan höja välfärden. Vi måste prioritera att sänka skatter som hämmar tillväxten, fortsätter hon.

KD: ”Vi vill satsa på välfärden”

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor framhåller att hennes parti istället vill satsa på välfärden som sjukvård och polisen. Hon håller inte med om att det blir mer pengar till staten om man tar bort värnskatten.

– Höginkomsttagare lägger pengar på hög när de får lite extra. De spenderar dem inte och driver ekonomin som låg- och medelinkomsttagare gör, säger hon.

Upponervända världen

Enligt SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson är det upponervända världen i politiken när två före detta allianspartier står på olika sidor i den här frågan och anklagar varandra för att vara socialistiska.

– För mig är det oförståeligt hur man kan stötta en socialdemokratisk statsminister och sedan bara sänka skatten för dem med högst inkomster. Det samtidigt som vi är på väg in i en lågkonjunktur, säger Ebba Busch Thor.

– För mig är det ännu mer obegripligt att jag ska stå och debattera med en borgerlig politiker som resonerar på samma sätt som socialistiska partier gör. Det vill säga – mer till välfärden men inte tänka samtidigt hur vi skapar resurser för att finansiera den välfärden, säger Nyamko Sabuni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer