Sahlin: Oljan bort från Sverige 2020

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen sätter upp ett nytt mål: Sverige ska bli först i världen att bryta oljeberoendet.

-Förutsättningar ska skapas för att bryta beroendet av fossila bränslen till 2020. Ett fossilbränslefritt Sverige skulle få enorma fördelar, skriver samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s) på Dagens Nyheter debatt.

Regeringen presenterar ett nationellt program mot oljeberoendet med följande bärande delar: Skattelättnader för konvertering från olja, mer förnybar energi, insatser för förnybara drivmedel och satsning på fjärrvärme.

Tror på vindkraften

Att slippa vara beroende av fossila bränslen skulle inte bara vara bra för miljö och klimat, hävdar Mona Sahlin (s) på Dagens Nyheters debattsida. Om oljepriset fortsätter att stiga vore det också en stor ekonomisk fördel.

-Vi vet ju att priset på olja kommer att stiga, eftersom det är en ändlig resurs, säger Sahlin till TT.

För elproduktionen är ambitionen att trefaldiga andelen som kommer från förnybar produktion till 2016. Systemet med elcertifikat, kritiserat för att ge högre elräkningar, är viktigt och ska förlängas, säger Sahlin, men hon tror själv att ett genombrott för vindkraften kommer att stå i centrum.

Vill inte höja bensinskatten

Skattelättnader ska dessutom göra det lönsamt att välja bilar som går på förnybara drivmedel. EU:s mål är 5,75 procent förnybara drivmedel 2010 – en takt som knappast raderar Sveriges oljeberoende till 2020, medger Sahlin.

Ytterligare höjd bensinskatt, som miljöminister Lena Sommestad öppnat för, är inte en del av planen enligt Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.