Sajt attackerades efter SD-kritik

Publicerad

Bloggen ”Inte rasist men” publicerade en faktagranskning av Sverigedemokraten Björn Söders uttalanden i SVT Debatt. Kort därefter utsattes den för en massiv överlastningsattack.

Efter förra veckans SVT Debatt, där Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder mötte artisten Carlito och debattören Henrik Johansson, la Johansson ut en faktakoll av Söders uttalanden i programmet på sin sajt ”Inte rasist men”.

På fredagen började överbelastningsattackerna.

7,2 miljoner – i minuten

– På lördagen hade vi 120.000 hänvisningar i sekunden, vilket betyder att 7,2 miljoner datorer försökte komma in på vår sajt per minut. Vår leverantör fick stänga ner hela servern för attacken var av en sådan magnitud att den drabbade andra sidor från samma leverantör, säger Henrik Johansson till SVT.

En överbelastningsattack går till så att man kopplar ihop ett nätverk av datorer som alla försöker komma in på en sajt på en gång. Blir det tillräckligt många blir det stopp.

Fortfarande har de problem med sajten, och de kan inte själva lägga upp inlägg med risk för att de ska försvinna utan använder deras Facebook-sida i stället.

Henrik Johansson säger att deras IT-tekniker är förvånad över attackens storlek, trots att ”Inte rasist men” utsatts för överbelastningsattacker tidigare.

– Vi har haft en sån här attack varannan vecka sedan vi startade bloggen, men aldrig i den här storleken. Någon ville verkligen inte att det här inlägget skulle komma ut.

SD tar avstånd

Henrik Johansson tror dock inte att Sverigedemokraterna själva ligger bakom attacken.

– Vi tror inte att SD riks varken betalat för eller utfört attacken, men vi vill hävda att deras konstanta stöd till antidemokratiska sidor piskar upp stämningen och möjliggör det här. De måste ta avstånd från de här attackerna.

Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna, tar starkt avstånd från överbelastningsattacker när SVT når honom.

– Vi kommenterar inte enskilda attacker mot bloggar, men tycker att det är extremt beklagligt med alla typer av attacker och att principen om det fria ordet är viktig. Vi har själva utsatts för den här typen av attacker och tar avstånd från alla typer av liknande kränkningar, säger Martin Kinnunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer