Det är genom tjänsten gruppsamtal som man kan komma åt personernas mikrofon – utan att personen i andra änden ens har accepterat samtalet. Foto: Isabell Höjman/TT

Säkerhetshål i Facetime – så enkelt kan du vara avlyssnad

Publicerad

En allvarlig bugg i Apples videosamtalstjänst Facetime har blivit en snackis i sociala medier. Med några enkla steg kan du lyssna genom en persons telefon, utan att denna ens har svarat på ditt samtal.

Det är genom tjänsten gruppsamtal som man kan komma åt personernas mikrofon – utan att personen i andra änden ens har accepterat samtalet. Under vissa omständigheter har det till och med varit möjligt att komma åt kameran.

Apples svar: Kommer uppdatera vår mjukvara

Apple har reagerat på uppgifterna och meddelat att en uppdatering kommer att komma ”senare i veckan”, men har redan nu temporärt tagit ner möjligheten att starta gruppsamtal genom Facetime.

Om du vill vara på den säkra sidan kan du avaktivera Facetimetjänsten genom att gå in på din telefons inställningar.

Så här fungerar Facetime-buggen

Visa

1. Starta ett videosamtal med en person som har iphone.

2. Medan det ringer, svep upp menyn som möjliggör gruppsamtal och lägg till en person.

3. Lägg till dig själv i gruppsamtalet.

4. Klart. Nu har du startat ett gruppsamtal på Facetime med dig själv och den person som du ursprungligen ringde till. Personen du ringde till behöver inte ha svarat på samtalet, men du kan ändå lyssna av dennes telefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer