Centern vill ”klimatsäkra” pensionsfonderna

Centern kräver: Sälj ut oljeaktier

Uppdaterad
Publicerad

Centern vill att alla statliga AP-fonder säljer av alla aktier i olje-, kol- och gasföretag. Ett förslag som splittrar alliansen.

Kravet på att staten genom AP-fonderna inte ska äga aktier i bland annat oljebolag finns i Centerns nya miljöprogam som klubbas i höst. Partiet ser det som att därmed kan pensionskapitalet ”klimatsäkras”. Samtidigt säger partiet att det är viktigt att sälja av aktierna av rent ekonomiska skäl. 

Stora tillgångar i fossil energi

Förra året satsade världens storföretag 4.400 miljarder på att leta olja, kol och gas. Det betyder att de flesta stora kapitalplacerarna – inklusive svenska AP-fonder har stora tillgångar i fossil energi. Men en brittisk forskningsrapport från bland andra Världsbankens förre chefekonom Nicolas Stern menar att två tredjedelar av dessa tillgångar aldrig kan användas, om vi skall klara FN:s klimatmål.

Miljarder investerade

Senaste åren har olje- och gasföretag inte minst i USA vädrat morgonluft. Det är nya tekniker som gett nya möjligheter att utvinna olja och gas. Olja under Arktis isar, oljesand och inte minst så kallad fracking där man utvinner naturgas ur skiffer.

Förra året satsade världen största företag 4.000 miljarder på att leta olja kol och gas, de närmaste tio åren beräknar man satsa 40.000 miljarder. Delar av detta är våra gemensamma pensionspengar eftersom inte minst statliga AP-fonderna har stora placeringar i energiföretag.

Pensioner kan tappa i värde

Till Centerpartiets stämma kommer man driva kravet att statliga AP-fonderna skall sälja av alla tillgångar i fossilenergi. Men inte främst av miljöskäl, enligt partiet, utan för att minimera risken att pensionerna tappar i värde.

 – Det är vårt pensionskapital det handlar om, AP-fonderna måste ta den här frågan på allvar, säger miljöminister Lena Ek (C) till SVT.

Sverigeaktuella Barack Obama talade i sin nya miljöplan i somras om att trappa ner statliga investeringar i kolkraft. Lena Ek hoppas att frågan tas upp under Sverigebesöket i veckan. 

”Valfrossa” enligt FP

Men hos allianskollegorna väcker inte förslaget något jubel. Folkpartiets ekonomiske talesperson, Carl B Hamilton vill inte att politiker skall styra hur pensionspengarna satsas.

– Det är traditionell politiskt valfrossa. Då vill man använda andras pengar för egna ändamål. Det är jag emot, säger han.

–Jag tror inte Centerns partistyrelse är vald för att ta beslut om förvaltningen av pensionskapital.

Fonderna har börjat sälja

Att använda AP-fonder till politiska syften är alltså känsligt och strider mot grundtanken som de flesta partier enats om: pengarna skall bara användas för att säkra framtida pensioner. Men Fjärde AP- fonden har redan sållat bort dom värsta koldioxidutsläpparna som exempelvis oljebolaget Exxon i en del av sin portfölj.  Och Centerpartiet menar att detta  inte är en miljöfråga, utan att det främst handlar om ekonomi – att förhindra att pensionerna förlorar i värde. 

Ek saknar ”analys” av fonderna

Lena Ek är kritisk mot att dom statliga AP-fonderna inte tillräckligt satt sig in i dessa frågor, som man borde.

–Stora internationella aktörer, även Världsbanken, tar in dom här rapporterna och förändrar sin investeringsplanering utifrån de här nya rapporterna, säger Lena Ek.

– Jag saknar  analys från de svenska AP-fonderna hur de tänker.

Centerpartiets nya miljöprogram innehåller också krav på att de statliga företagen skall minska sina utsläpp med 40 procent till 2020, och vara helt klimatneutrala till 2050. Frågan är om det betyder att statliga Vattenfall helt måste göra sig av med det holländska Nuon,

– Ja så kan det bli, säger Lena Ek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer