Foto: Scanpix

Säljer sexleksaker – nekas ta betalt på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Att sälja sexleksaker via nätet har blivit allt vanligare. Men flera av nätbutikerna som säljer produkterna har fått problem med att ta betalt. Det efter att kortföretagen inte längre godkänner butikerna.

Tobias Lundqvist startade sitt företag Oliver och Eva i februari, en nätbaserad butik som säljer sexleksaker. Företaget gjorde ett avtal med betalningsleverantören Payson som tillhandahåller betalningstjänster via de stora kortföretagen, exempelvis Mastercard och Visa.

Men i mitten av juni kom beskedet som med mycket kort varsel satte stopp för betalningar via hemsidan. Betalningsleverantörerna hade plötsligt satt upp nya riktliner.

”Levde inte upp till policyn”

– En dag fick vi ett mejl som sade att vi inte levde upp till den nya policyn de skaffat, så att vi skulle bli avstängda följande arbetsdag, säger Tobias Lundqvist.

När företaget sedan började leta efter en ny betalningsleverantör visade det sig att ingen av de svenska leverantörerna längre vågar sluta nya avtal med en webbbutik som säljer sexleksaker.

– Vissa gick till och med så långt att de sa att sexleksaker är okej, men inte om man riktar sig till en bondage-publik eller BDSM-publik, säger Tobias Lundqvist.

RFSU kritiskt

En privatperson har nu anmält ärendet till Diskrimineringsombudsmannen.

RFSU ser risker i kortföretagens hantering av sina kunder.

– Det finns alltid en risk när en viss grupp människor sätter sig över andra och börjar bestämma vad som är okej och vilken sexualitet och sexuell praktik som är acceptabel, säger Kristina Ljungros förbundsordförande RFSU.

När SVT Nyheter söker kontakt med kortföretagen hänvisas vi till betalningsleveratören Paysons policy. Ingen vill uttala sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer