Alla som arbetar på byggjätten Skanskas arbetsplatser kommer att delta i en webbaserad säkerhetsutbildning. Bilden är en arkivbild. Foto: SVT

Samtliga på Skanskas arbetsplatser ska säkerhetsutbildas

Publicerad

Byggfacket har sedan lång tid tillbaka krävt att säkerheten på byggarbetsplatser ska öka. Och nu har byggkolossen Skanska beslutat att alla som arbetar på företagets arbetsplatser, oavsett om de är underleverantörer eller utländska medborgare, ska delta i en webbaserad utbildning.

I fjol dog 50 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige, 14 av dödsfallen var på byggarbetsplatser. Och i år har 24 personer omkommit på jobbet. Dödsfallen ökar och byggbranschen är en av de mest utsatta branscherna.

– För att få saker och ting att gå ihop tummar man på regler, föreskrifter och lagar, och sätter inte arbetsmiljön i första rummet. Det får konsekvenser, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på fackförbundet Byggnads, i en intervju med TT.

Hoppas förhindra olyckor

Det är just expertisen kring säkerhet som ska höjas bland anställda på Skanska då de ska delta i en digital säkerhetsutbildning som har utformats av bland annat bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier.

– Vi har haft ett stort inflöde av utländska företag och underentreprenörer och vi har sett att det har funnits en väldigt ojämn kvalité på kunskapen kring hur man jobbar säkert. För att nå ut till alla måste man jobba med branschstandarder, säger Gunnar Hagman, vd på Skanska, i en intervju med TT.

Krav på arbetsgivare

Det är upp till arbetsgivare att se till att anställda har den kompetens de behöver för att kunna arbeta säkert. Men eftersom det på en och samma arbetsplats kan finnas flera typer av anställda med olika erfarenheter har det visat sig vara svårt att kunskapsmässigt hålla en jämn nivå kring säkerhet. I alla fall hittills. Om Skanskas satsning lyckas återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.