Vad är sant och vad är falskt om vegankost och träning. Näringsfysiologen Linda Bakkman reder ut vad vetenskapen vet idag. Foto: SVT/Videoblocks

Kan vegansk kost revolutionera min träning?

Uppdaterad
Publicerad

I den nya filmen The Game Changers på Netflix så påstås det att vegansk kost kan revolutionera din träning. Men stämmer det verkligen?

Kan man nå nya nivåer i sin träning bara genom att utesluta animaliska livsmedel? Näringsfysiologen Linda Bakkman är doktor i medicinsk vetenskap och jobbar till vardags som näringsrådgivare för Sveriges olympiska kommitté. Här bekräftar eller knäcker hon tre myter om vegankost och träning. Testa dig själv och få facit i videon ovan.

Fakta om videon

I videon ovan så testas påståenden om vegankost i kombination med träning. Forskning på hur vegansk kost påverkar träningsresultat och prestation är begränsat och bara om påståendet är sant utifrån ett strikt vetenskapligt perspektiv markeras det som sant.

Då vegankost i sig blir allt mer populärt är det troligt att forskning på hur strikt vegankost påverkar prestation kommer bli vanligare.

Manus har tagits fram i samarbete mellan redaktionen och Linda Bakkman som är doktor i medicinsk vetenskap, näringsfysiolog och kostrådgivare åt Sveriges olympiska kommitté. Det var nyhetsredaktionen på SVT som tog initiativ till att producera videon och kontaktade Linda Bakkman. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.