Anwar får inte asyl av Migrationsverket eftersom det finns anledning att anta att han begått brott mot mänskligheten. Han kommer att utvisas till Syrien när Migrationsverket anser att förhållandena där är säkra. Foto: TT

Säpo: ”60 asylsökande utgör säkerhetsrisk”

Uppdaterad
Publicerad

Bland det stora inflödet av asylsökande till Sverige finns ett sextiotal personer som Säpo bedömer utgör en säkerhetsrisk. Det handlar om personer som Säpo anser har begått krigsbrott i hemländerna, men också om personer utsända av främmande underrättelsetjänster.

Det stora inflödet av flyktingar har fått Säpo att fördjupa sitt samarbete med Migrationsverket. Främst letar Säpo efter personer med kopplingar till våldsbejakande islamistiska grupper som Islamiska staten (IS), som man vill hindra från att använda Sverige som bas för framtida terrordåd. Men man letar också efter spioner från främmande underrättelsetjänster, utsända för exempelvis flyktingspionage.

Mellan januari 2013 och oktober 2015 gjorde Säpo bedömningen att ett sextiotal personer inte skulle beviljas asyl eftersom de ansågs vara en säkerhetsrisk. Dock har inga rättsliga åtgärder tagits mot de här personerna. Det handlar bara om en riskbedömning som Säpo gör.

Avråds asylbeviljan

När Migrationsverket misstänker att en person som söker asyl kan utgöra en säkerhetsrisk rådfrågar man Säpo. Om Säpo anser att personen kan utgöra ett hot mot säkerheten, avråder man från att personen ska beviljas asyl i Sverige.

Det är personer som bedöms som säkerhetsrisker och inte kan utvisas, får tillfälliga uppehållstillstånd eftersom Migrationsverket inte utvisar personer som löper risk att dödas i sina hemländer.

 –  Vi har inte dödstraff i Sverige och vi utvisar inte folk i döden, säger Mikael Ribbenvik operativ chef på Migrationsverket.

Arbetade i säkerhetstjänsten

En av de flyktingar som Säpo anser vara en säkerhetsrisk är Anwar, som vi kallar honom. Han vill inte framträda med sitt namn.

Anwar är syrier och arbetade i den syriske diktatorn Bashar al-Assads säkerhetstjänst. Men när inbördeskriget i Syrien började deserterade han och sökte asyl i Sverige.

– Jag ville inte delta i dödandet, säger Anwar.

Fruktar tortyr oavsett regim

Anwar får inte asyl av Migrationsverket eftersom det finns anledning att anta att han begått brott mot mänskligheten. Han kommer att utvisas till Syrien när Migrationsverket anser att förhållandena där är säkra.

– Om regimen sitter kvar vid makten, så skulle de självklart avrätta mig. Eller i annat fall förhör, tortyr och fängelse. Men om oppositionen tar makten så skulle de säga: ”Du jobbade åt regimen. Varför flydde du? Varför anslöt du dig inte till oss?”, säger Anwar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.