Foto: TT arkiv

Säpo bekräftar spionattacker mot telekommunikationer i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Främmande makt försöker systematiskt angripa den svenska telekomsektorn. Det medger nu Säpo för första gången, i en intervju med TV4.

– Vi har haft aktörer som vi har kunnat koppla till andra länder, säger Linda Escar, Säpos biträdande chef för säkerhetsskydd till tv-kanalen.

Enligt TV 4 Nyheterna är det första gången som säkerhetspolisen bekräftar att spioner från främmande makt agerar i Sverige med målet att angripa telekomsektorn. Enligt Säpo rör det sig om försök att ta sig in i systemen eller att värva nyckelpersoner inom branschen.

Ta över vid kris

– Det kan handla om information och det kan handla om specifika system som man kan ha en avsikt att ta sig in i, med syfte att kontrollera dem i exempelvis i en krissituation, säger Säpos Linda Escar till kanalen.

Säpo säger att det rör sig om flera tillfällen och inte enstaka incidenter.

Enligt myndigheten finns det också problem med att företag som har koppling till spionverksamheten försöker vinna upphandlingar i telesektorn.

– Det finns ett faktiskt underrrättelsehot mot telekomsektorn och vi har aktörer som vi vet att intresserar sig för det, säger Linda Escar.

Vill inte avslöja länderna

Säpo vill inte uppge vilket eller vilka länder som de utpekade spionerna har kopplas till, men enligt underrättelseexperten Johan Wiktorin finns det två möjliga angripare.

– Om man tittar på de länder som rimligen skulle kunna ha en avsikt och också kapacitet, så är det väl framför allt Ryssland och Kina. Ryssland av försvarsskäl och Kina kanske mer av ekonomiska skäl, säger han till Tv4 Nyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.