Säpo: Finns IS-återvändare som skulle kunna utgöra ett hot

Publicerad

Av de män och kvinnor som reste till kriget i Syrien för att ansluta sig till IS har nu ungefär hälften återvänt till Sverige. IS-återvändarna har pekats ut som potentiella hot, och Säpo bekräftar att vissa av dem stannat inom radikala kretsar även i Sverige.

De våldbejakande islamistiska grupperna har vuxit under senare år i Sverige. Miljöerna har gått från att innefatta hundratals till tusentals personer, och bland de så kallade IS-återvändarna finns enskilda individer som skulle kunna utgöra ett hot, enligt Säpo.

– Säkerhetspolisen följer upp samtliga utifrån bedömningar som görs. De görs dels direkt när en person återvänder men också kontinuerligt, säger Säpos presschef Karl Melin.

Enligt Säpo finns personer som återgått till radikala kretsar efter att de återvänt till Sverige, men hur många personer det handlar om eller vilka roller de har får vi inte veta.

– Jag kan konstatera att det finns personer som kan stödja verksamheter på olika sätt. Det finns också personer som kan försöka attrahera andra att ansluta sig till olika typer av organisationer och sammanslutningar. Rekrytering till extremistmiljöer, helt enkelt.

Behöver vi vara rädda?

– Vi i Säkerhetspolisen arbetar hela tiden med att försöka förhindra att något mycket allvarligt inträffar. Det gör vi dygnet runt, varje dag, året om.

– Det handlar hela tiden om att göra bedömningar. Finns det en avsikt och en förmåga att begå eventuella terroristbrott?, säger Karl Melin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.