– Det är brott som riktar sig i någon mening mot staten eller statsskicket. Det handlar förenklat om att man bildar eller deltar i en sammanslutning som i vart fall på grund av sin karaktär kan utvecklas till ett olagligt maktmedel som liknar en militär eller polisiär styrka, säger åklagaren till SVT. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Säpo slog till mot två män – misstänks för olovlig kårverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Säpo har slagit till mot två män som misstänks för det ovanliga brottet olovlig kårverksamhet. Brottsligheten ska ha pågått under flera års tid.

De två männen greps i Stockholmsområdet tidigare i veckan och har delgivits misstanke om brott, men är inte frihetsberövade. Männen – som är i 45- respektive 65-årsåldern – nekar till brott, vilket Ekot var först med att berätta.

Enligt åklagaren Henrik Olin är olovlig kårverksamhet ett ovanligt brott.

– Det är brott som riktar sig i någon mening mot staten eller statsskicket. Det handlar förenklat om att man bildar eller deltar i en sammanslutning som i vart fall på grund av sin karaktär kan utvecklas till ett olagligt maktmedel som liknar en militär eller polisiär styrka, säger han till SVT.

Åklagaren: Inget hot mot nationen

Den olovliga kårverksamheten misstänks ha pågått sedan 2018 och ska ha skett på flera olika platser i landet, bland annat i Sundbybergs kommun och Värmdö kommun.

– Insatsen i veckan är en produkt av ett upparbetat underlag från säkerhetspolisen under en tid. Det finns inte koppling till något nära förestående hot mot nationen eller attentat, säger Henrik Olin.

Åklagaren vill dock inte gå in på närmare detaljer gällande vad männens misstänkta brottslighet ska ha bestått av.

– Jag vill inte kommentera om eller i vilken politisk kontext de misstänkta har återfunnits i. 

En av männen misstänks dessutom för grovt bidragsbrott.

SVT har varit i kontakt med de misstänkta männens försvarare som inte vill kommentera ärendet i nuläget, med hänvisning till yppandeförbud.

Vet du mer om detta? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.