Foto: Scanpix/SVT Grafik

Säpo vill veta vem du mejlat

Uppdaterad
Publicerad

Säpo vill att operatörer i Sverige automatiskt ska lämna ut uppgifter om bland annat privatpersoners telefoni och mejl.

Begäran kommer från polisen och andra brottsbekämpande myndigheter som tullen och Skatteverket.

I dag sker hanteringen via avtal mellan varje operatör och olika myndigheter som utreder brott. Säpo vill att myndigheterna själva ska kunna gå in och snabbt hämta informationen genom ett helautomatiskt system.

Bakgrunden till att Säpo vill kunna hämta in uppgifter automatiskt är EU:s datalagringsdirektiv, som ledde till att lagändringar infördes förra året.

– Det innebär att operatörerna ska anpassa sina system så att vi snabbt ska kunna hämta de uppgifter vi behöver i ett format som vi enkelt kan ta hand om, säger Kurt Alavaara på Säpo till TT.

Inte integritetskränkande

Alavaara anser inte att en automatisk inhämtning av uppgifter skulle vara integritetskränkande – tvärtom.

– Jag skulle säga att den här typen av system ökar integritetsskyddet eftersom alla frågor blir harmoniserade. Det bygger på ett kontrollerat sätt att överföra frågan (till operatören) och få svar på den. Dessutom ökar kontrollen och möjligheten för organ som ser över verksamheten, som Datainspektionen och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. De kan då gå in och följa upp hur polisen ställer frågor, säger Kurt Alavaara till TT.

Kurt Alavaara betonar också att det, precis som tidigare, krävs beslut från domstol eller myndighet innan brottsutredare kan gå in och hämta information.

– Och det rör alltid misstanke om brott. Det är inte så att vi kan gå in fritt och fråga i systemet, säger han till TT.

Men det blir ju ändå lättare för er att inhämta information. Kan inte det upplevas som att övervakningen av medborgarna ökar?

– Jag skulle inte se det så. Det är fortfarande så att det krävs ett beslut, från domstol eller myndighet, att hämta hem uppgifterna och det regelverket gäller ju redan i dag. Det här innebär bara att vi får den information, som operatörerna har skyldighet att spara, i ett format som vi enkelt kan ta hand om.

Operatörerna säger nej

Det är frivilligt för operatörer att införa systemet och ingen operatör i Sverige har än så länge gjort det. Flera stora teleoperatörer sade i början av november till tidningen Ny Teknik att de är tveksamma till kravet.

Enligt Ekot i Sveriges Radio förhandlar Säpo fortfarande med operatörerna, men vill inte säga hur det går.

– Det är en fråga jag inte kan gå in på, det är en förhandlingsfråga mellan oss och operatörerna. Vilka operatörer vi har anslutna kommer vi aldrig att svara på, säger Kurt Alavaara till Ekot.

Säpo förhandlar dessutom med det svenska företaget Maintrac som i dag sköter datalagring åt teleoperatörer och företag som lagrar uppgifter om svensk mejltrafik och telefonsamtal. Maintrac uppges trimma det automatiska systemet för uppgiftshämtning.

Maintracs vd Tor Borrhed säger till Ekot att företaget är i sluttampen och utför tester.

Tele2 säger blankt nej

Tele2 vägrar blankt att automatiskt lämna ut uppgifter till Säpo.

– Vi på Tele2 har, från dag ett, varit väldigt tydliga med att det här fullständigt uteslutet för oss. Det har vi redogjort för i remissvar och möten med Säpo, säger Tele2:s chefsjurist Stefan Backman till TT.

– Vi vet att integriteten är otroligt viktig för våra kunder och det här är väldigt integritetskänsliga uppgifter, fortsätter han.

Enligt Ekot sitter Säpo just nu i förhandling med operatörer.

– Med oss sitter de definitivt inte i någon förhandling. Vi har sagt blankt nej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.