Draknästet-experten: Parisavtalet viktigt för investerare

Uppdaterad
Publicerad

Investeringarna i klimatteknik ökar kraftigt. Så länge länder fullföljer Parisavtalet kommer pengarna till gröna investeringar att fortsätta flöda in, menar riskkapitalisten Sara Wimmercranz, som också är expert i SVT:s Draknästet.

– Det ger en förutsägbarhet, säger Sara Wimmercranz i Aktuellt.

På årets första sex månader har det investerats lika mycket i klimatteknik som under hela det tidigare rekordåret 2019. Enligt Sara Wimmercranz finns det flera orsaker det till det.

– Konsumenttrycket är en faktor. För varje år så ökar medvetenheten i konsumentgruppen väldigt kraftigt. Även det regulatoriska trycket, lagstiftning som tvingar ner utsläppen, säger hon.

Att fler än 190 länder har skrivit under Parisavtalet om globala klimatmål har gjort det enklare för riskkapitalister att gå in i projekt, menar Sara Wimmercranz.

– Det vi ser är en helt unik situation vilket ger förutsägbarhet, någonting som investerare behöver. Nu gäller det att länder lever upp till sina åtaganden, och kommer leverera de regulatoriska förändringar som behövs för det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.